RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bill.mrk. tid og varmt hjerte

Nasjonalforeningen for folkehelsen søker "matvenner" til eldre på Torshov som ikke kommer seg ut på egen hånd.

TORSHOV: Hvis du har et varmt hjerte for dine medmennesker og to timer ledig i uka, da er du personen Nasjonalforeningen leter etter. De starter nå et pilotprosjekt på Torshov for å hjelpe eldre som er underernært både sosialt og ernæringsmessig.
Vi søker menn og kvinner, unge og eldre, som er villig til å bruke litt av sin tid på å spise et måltid i uka sammen med et gammelt menneske som ikke har mulighet til å spise i fellesskap med andre, sier prosjektleder Ingrid Frølich.

Gratis måltid

Man trenger ikke kunne lage mat for å delta i prosjektet. Eldresenteret på Torshov har nemlig et kjøkken som allerede lager take away-middager til eldre som ikke klarer å komme seg dit. Eldresenteret lager daglig 40 middager som blir levert på døra til eldre mennesker i bydelen, men erfaringen er at mange lar middagen stå urørt, de avstår heller fra å spise enn å spise i ensomhet. Dette er noe av bakgrunnen for at eldresentrene i bydel Sagene samarbeider med Nasjonalforeningen om "matvenn"-prosjektet.
"Matvennene" skal ikke betale for middagen, så det blir jo et lite frynsegode for de som stiller opp. I tillegg vil man få med seg en pakke med to forklær, servietter, grytekluter, brikker og lys slik at man kan gjøre det koselig, og lage mat selv hvis man ønsker det, forteller Frølich.

Ikke erstatning

Leder for Torshov og Bjølsen eldresentre, Pieter Don, understreker at dette samarbeidsprosjektet ikke skal erstatte noen offentlige tjenester, men være et supplement til de allerede eksisterende ordningene.
Man skal ikke gjøre noe annet som å rydde eller handle, det er det felles måltidet som denne ordningen er til for, sier han.
Dette er et tiltak for grupper av mennesker som er isolert, som ikke klarer å komme seg ut, fortsetter han.

Søker medmennesker

Man trenger ikke være noe fagperson for å melde seg til innsats.
Vi søker medmennesker. Ærlige, redelige mennesker som vil gjøre en innsats for sitt medmenneske, sier Frølich.
Alle frivillige vil måtte bli vurdert før de blir "matvenner", slik at man ikke sender uegnede folk opp til sårbare eldre. I tillegg vil Nasjonalforeningen stille med fagfolk i bakhånd, slik at man som "matvenn" kan komme med tilbakemeldinger om hvordan man synes ordningen fungerer.
Vi er også spent på hvordan de eldre vil ta imot dette. Når man er gammel er alt nytt vanskelig, så vi må også motivere de eldre til å ta imot besøk, forteller Frølich.
Men i første omgang trenger vi at du som har to ledige timer i uka og et varmt hjerte melder deg som "matvenn", sier Frølich.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere