RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

FØR: En ganske vanlig Billy-hylle fra Ikea.
FØR: En ganske vanlig Billy-hylle fra Ikea.

Billy ble Billie

Hvis du er lei av den gamle bokhyllen, trenger du ikke å kvitte deg med den for det. Redesign er tingen nå!

OSLO: En utgått Billy-hylle fra Ikea fikk ny look med voksduk og en solid dæsj med maling. Når du skal gjøre det samme, er det bare fantasien som setter grenser.

Du kan tilpasse møbelet etter farger til resten av interiøret hjemme, eller du kan lage en skikkelig sprek hylle som skiller seg ut. Denne Billyen gikk fra noe macho til femi, og ble malt hvit og ikledd en blomstrete voksduk. Med godt verktøy og litt tålmodighet bød ikke forvandlingen på noen problemer.

Gjør følgende

For at malingen skal sitte bedre, er det greit å pusse over med fint sandpapir, eller grunne den ett lag med grunning for tre. Denne hylla fikk like så godt dobbelt opp, men da med grovt sandpapir.

Ved å pusse den først, kan man oppnå en litt «slitt» og tilfeldig look, hvis det er ønskelig. Alternativt kan du gå over med fint sandpapir og pusse når all maling har tørket. Obs: før man grunner, eller begynner å male bokhyllen, er det viktig å vaske den godt. Bruk salmiakk og varmt vann. La det tørke.

Ta ut de løse hyllene. Så kan du begynne å male. For en jevn og fin overflate anbefales det å bruke en fin rulle. I hjørner og langs kanter kan du bruke en liten rundpensel. 2-3 strøk maling må gjerne til, avhengig av utgangspunktet. La tørke godt mellom hver gang.

Vær nøye

Mens malingen tørker kan du dra frem voksduken, eller tapetet du skal bruke. Legg en av hyllene på materialet og tegn rundt. Vær nøye når du klipper ut biten. Du kan enten dra hele tapetet/duken rundt hyllen, for å få med midtkanten, eller du kan klippe opp to stykker og fordele på hver sin side. Husk at da må du male midtpartiet (det tynne) først. Bruk en flat pensel til å stryke vegglimet på hyllene, og legg så den ønskede delen over. Pass på at du er kant i kant med to av sidene, når du plasserer den på, og glatt ut stykket fra midten. Stryk over flere ganger til underlaget er helt jevnt. Avslutte med å sette det til press. Noen tunge bøker oppå gjør susen.

Når maling og dekor er tørket og limt, er det bare å sette hyllene på plass, og voila – en splitter ny redsesigna kommode, som ingen andre har maken til.

Verktøy

Sandpapir og pussekloss

Målestokk, penn og saks

Eventuelt grunning for tre

Interiørmaling

Fin rulle str 11 cm + malebrett

Liten rundpensel til hjørner og langs kanter

Voksduk/tapet + vegglim

Bøker for pressing av hyller

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere