RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Biobrensel kan varme opp 50 000 boliger

Viken Fjernvarme har store utbyggingsplaner for biobrenselanlegg på Klemetsrud/Lofsrud. Det skal produsere 500 GWh fornybar varme som tilsvarer omvarming til omkring 50 000 boliger.

Klemetsrud/Lofsrud: I en internavis (Nova) for Hafslund ASA heter det at "Viken Fjernvarme nettopp har vedtatt en svært ekspansiv utbyggingsstrategi. Fjernvarmeutbyggingen er også et hovedtiltak i Oslo kommunes klima- og energistrategi. Etablering av et biobrenselanlegg som produserer fornybar energi er en viktig forutsetning for å kunne bidra til å nå de ambisiøse klimamålene."

I bladet sier Jan Presttun som er administrerende direktør i Viken Fjernvarme:

Strategien tilsier en årlig økning i fjernvarmeleveransen med 125 GWh hvert år frem til 2015 og er mer enn en dobling av utbyggingen de siste årene. Den årlige utbyggingen vil tilsvare oppvarmingsbehovet til omtrent 12 500 boliger. For å opprettholde og helst øke andelen fornybar energi i fjernvarmeleveransen, må det bygges nye anlegg for å produsere fornybar energi. Et biobrenselanlegg med kraftproduksjon vil produsere både kraft og fjernvarme uten klimagassutslipp og er dermed den mest miljøvennlige fjernvarmeproduksjonen som kan tenkes.

Klemetsrudanlegg

Og det er altså på Klemetsrud det skal skje.

Det er planlagt å bygge ut fjernvarmeanlegget på Klemetsrud med et biobrenselanlegg. Biobrenselanlegget planlegges for å produsere litt mer enn 500 GWh fornybar varme per år. Dette tilsvarer oppvarmingen til omtrent 50 000 boliger. I tillegg vil anlegget produsere omtrent 150 GWh fornybar strøm per år som tilsvarer elbehovet til omtrent 10 000 boliger, forutsatt at de er fjernvarmekunder og ikke bruker strøm til oppvarming.

Omstridt utbygging

I Nordstrands Blad har flere kommet med ytringer vedrørende planene om utbygging på Klemetsrud. Flere bydelspolitikere har tatt til orde for å stanse utbyggingen av biobrenselanlegg da de blant annet mener at utbyggingen vil gå på bekostning av ridehuset som er planlagt i nærheten og tilliggende jorder. Andre uttrykker bekymring for transporten av biobrensel til anlegget, sier Presttun

Det har aldri vært aktuelt å be om å få bruke jordene på Lofsrud gård til tomt for et nytt biobrenselanlegg, sier direktøren.

Han beklager at det har fått bre seg en del misoppfatninger rundt Viken Fjernvarmes planer.

Tidlig i prosessen hadde Renovasjonsetaten i Oslo kommune et forslag om at den lokale gjenbruksstasjonen kunne legges her, men dette er ikke lenger aktuelt. Planen er at biobrenselanlegget skal bygges som en naturlig forlengelse av dagens anlegg i nordlig retning. Det vil derfor berøre deler av det skogbevokste området på nordsiden av Klemetsrudveien samt deler av den utfylte tomten som er planlagt benyttet til ridehus, fortsetter Presttun.

Løsning

Vi håper at vi i sammen med rideklubben kan komme frem til en løsning som alle er godt fornøyd med og som gir rom for å realisere begge disse gode formålene. De er jo, på hver sin måte, svært viktige for byen. En videreutvikling av fjernvarmeproduksjonen på Klemetsrud er, sammen med byggingen av den nye fjernvarmeforbindelse mellom Klemetsrud og sentrum, viktige grep for å sikre Oslo en fornybar energiforsyning, sier Presttun.

Vi vil legge vekt på at alle sider av utformingen av dette anlegget blir gjort på en slik måte at det er til minst mulig sjenanse for naboene og omgivelsene. Dette er også bakgrunnen for at vi mener at den foreslåtte tomten er et langt bedre alternativ enn andre mulige tomter i området, avslutter Presttun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere