Biskop siktet for grovt bedrageri

Biskop Bernt Eidsvig er nå siktet for medvirkning til grovt bedrageri.

Biskop Bernt Eidsvig er nå siktet for medvirkning til grovt bedrageri. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)

Biskop Bernt Eidsvig i Oslo katolske bispedømme og en administrativ leder i bispedømmet er siktet for grovt bedrageri, melder VG.

26.02.15 19:37

OSLO: Det skal dreie seg om et beløp på 50 millioner kroner og en praksis som har pågått over flere år.

– Vi hadde først en ransakingsbeslutning mot bispedømmet, men nå er også de to siktet. Dette er en alvorlig siktelse. Det er et stort beløp. Og det er snakk om å tilegne seg urettmessig av fellesskapets midler, sier politiadvokat Kristin Rusdal i Oslo politidistrikt til NTB.

Selv sier Eidsvig at han og den øvrige ledelsen i bispedømmet er svært ulykkelige for situasjonen som har oppstått.

– Vi gjør vårt ytterste for å gi politiet all den informasjonen de trenger. Vår hensikt har aldri vært å registrere noen mot deres vilje eller å motta støtte for ikke-katolikker, sier han.

Lange avhør

Politiet foretok torsdag en ransaking i lokalene til bispedømmet i Akersveien i Oslo sentrum og skal også ha vært i biskopens bolig.

Flere sentrale personer i saken satt torsdag i avhør i Politihuset på Grønland.

– Det inkluderer biskopen og økonomisjefen. Det er de to som er siktet, men også flere blir avhørt. De samarbeider og vitner frivillig, sier Rusdal.

Hun betegner avhørene som nokså omfattende. Det lå torsdag ikke an til at politiet vil begjære noen varetektsfengslet i saken.

– Det vil vi ta stilling til når blant annet avhørene er ferdig. Foreløpig er det ikke noe som tyder på at det er fare for bevisforspillelse eller unndragelse i denne saken, sier Rusdal.

Politiadvokaten kan foreløpig ikke anslå hvor lang tid det vil ta å etterforske saken.

Oslopolitiet gjennomførte torsdag en razzia i lokalene til Oslo Katolske Bispedømme. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)

Les også: Herpet løvene til Ringnes for 100.000 i fylla

Medlemsjuks

Det er foretaket Oslo katolske bispedømme som er siktet for grovt bedrageri av 50 millioner kroner.

Rundt tolv polititjenestemenn tok seg inn i bispedømmets lokaler torsdag formiddag. Fylkesmannen i Oslo og Akershus har anmeldt Den katolske kirke i Norge for medlemsjuks. Kirken kan ha fått millioner av kroner mer i statlig støtte enn den hadde krav på.

Den katolske kirke fant katolske navn i telefonkatalogen, søkte opp personnummeret deres i Folkeregisteret og meldte dem inn.

– Biskopen har uttalt seg flere ganger til Dagbladet , der han har uttalt at man ikke kan se at noen straffebestemmelser er overtrådt. De fastholder at det ikke er begått noen straffbare forhold, sier bispedømmets advokat Lars Holo til VG.

Kraftig medlemsvekst

Biskop Bernt Eidsvig ble gjort oppmerksom på praksisen i 2012. Året etter vedtok bisperådet å avvikle metoden, men praktiseringen av den skal likevel ha fortsatt.

Eidsvig har beklaget at vedtaket ikke ble gjennomført umiddelbart. Han sa følgende til Dagbladet tirsdag:

– Spørsmålet er jo om man har en intensjon, tror jeg, om å registrere personer som ikke er katolikker. Vi har aldri prøvd på det. At vi har registrert personer som ikke er det, er det vel ingen tvil om. Men jeg tror heller ikke at det er et rent register noe sted i noe kirkesamfunn, uten at det er noen unnskyldning.

De siste åtte årene har Den katolske kirke i Norge hatt en kraftig medlemsvekst, fra 46.640 i 2006 til 140.109 i fjor, ifølge Statistisk sentralbyrå.

Les også: Kan bli slutt på elbiler i kollektivfeltene

Lik dittOslo på Facebook og få ferske nyheter og friske meninger!


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.