Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Biskopen besøkte Israels ambassade

 
 
Fredag i forrige uke møtte Lokalvisen Frogner biskop Ole-Chr. Kvarme på vei ut fra den isrealske ambassaden i Parkveien. Han ønsker han forsoning og fred i konflikten som foregår i midtøsten.

Ved biskopens kontor får vi beskjed om at han ikke ønsker å utdype hva som ble sagt på møtet.

Men i sin nyttårstale søndag til medarbeidere i bispedømmet berørte biskop Kvarme også Gaza-konflikten og situasjonen i Oslo etter de siste dagers demonstrasjoner

Forsoning og fred

- Forsoning og fred det er ord som også har fått dramatisk aktualitet de siste to ukene. Ikke bara i Gaza og det sørlige Israel, men også gjennom demonstrasjonene i vår egen by. Vi engasjeres av situasjonen i Midt-Østen, og vi er opptatt av livet i vår egen by. Vi skal møte begge situasjoner i Jesu navn, sa Kvarme.

Volden, ødeleggelsene og skadene under demonstrasjonene de siste dagene har fått stor oppmerksomhet i mediene.

Men torsdag kveld gikk et større fakkeltog fra Youngstorget til Rådhuset tusener på tusener gikk som en stille og overveldende lysbølge gjennom byen med ønske om fred. På Youngstorget fikk jeg si i min appell: I kveld rekker vi hverandre hendene med bønn om at de stridende parter gjør det samme. Vi gjør det for menneskenes skyld i Gaza og det sørlige Israel. Denne formiddag gjentar jeg dette for menneskenes og livets skyld i vår storby, fortsatte biskopen.

-Det mest skremmende ved de kraftige demonstrasjonene de siste dagene, er ikke det hærværk som er utført. Det er de voldelige angrep på enkeltpersoner, og ropene om Død over jødene som vi har hørt og lest denne uken. De kunne dessverre også høres i randsonen av det flotte fakkeltoget. Rundt om i Europa har vi i de senere år observert en gryende antisemitisme. Nå har vi også fått oppleve den i vår egen by. Det er en utvikling vi må gjøre alt vi kan for å forhindre.

Ikke hat, men håp i vårt språk

I de siste dagene har jeg derfor ikke bare tenkt på krigføringen og ofrene i Midt-Østen og på voldshandlingene i Oslo sentrum. Jeg har reflektert over språket vi bruker, og jeg har tatt til orde for at vi i vår tale ikke må gi grobunn for hat. Ord skal beskrive og avdekke. Men med vår tale peker vi også ut veien fremover. Dette innebærer for meg at vi må sette ord på lidelsen og protestere mot Israels krigføring og Hamas´ krigshandlinger. Men våre ord må samtidig peke ut veien fremover og gi rom for dialogen med innstendig håp om forsoning og fred. Det gjelder også i vårt forhold til demonstrantene i Oslo sentrum. La alt dere sier og gjør, skje i Jesu navn.

Forsoning og fred det er også kjerneord i jødisk og muslimsk tradisjon. Det har vært noe av mitt innsteg til samtalene med representanter for de palestinske selvstyremyndighetene og Israels ambassade i Oslo de senere dagene. Det er også engasjementet hos vårt bispedømmes prost Trond Bakkevigs i hans arbeid med de religiøse ledere i Jerusalem. Det ligger også i bunnen for vår kontakt med kirkene i Midt-Østen slik det kom til uttrykk under det siste kirkemøte. I dagene og ukene som kommer tar vi også dette med oss for livets og menneskenes skyld i vår storby. Og vårt innsteg i alt arbeid for forsoning og fred er Jesu kors, en større Kristus i møte med våre omgivelser, sa biskop Kvarme.

Delta i debatten! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Delta i debatten! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!