RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bjarnes nye liv


Bildetekst
Bildetekst
Lederen av Bydelsutvalget i Bydel Frogner kjenner alt og alle i Oslo. Desto tøffere var avgjørelsen om å gå ut døren hjemme og leve som før, selv om utseendet er forandret.

FROGNER: Det var i mai i år Bjarne Ødegaard var på hytta på Tjøme sammen med familen. Han fikk vondt i kjevepartiet, og oppsøkte tannlegevakten. Der var det liten hjelp å få. Ikke på Legevakten heller. Da han kom hjem gikk han til sin faste tannlege. Som sendte ham rett på sykehus. Der skjønte de straks at mye var galt. Den 62-år gamle politikeren ble dopet ned. Borte ble bydelsbudsjettet, frustrasjonen over Frogner Stadion og oppslutningen rundt fru Clinton. Bjarne ble holdt i koma i ukesvis. Legene på Ullevål gjorde alt de kunne for å redde livet hans. Ansiktet var angrepet av kjøttetende bakterier, streptokokker. En uvanlig type streptokokker som angriper ansiktet, og som er enda mer dødelig enn vanlig. I mange timer hver dag slåss legene for Bjarne Ødegaards liv. Bjarnes barn og barnebarn hadde det aller tøffest i disse ukene mens han selv var dopet ned. Bjarne Ødegaards kone gikk bort for bare et år siden. Hun var høyt elsket og dypt savnet. Skulle de miste faren også?

-Jeg er velsignet med en stor familie og mange gode venner, både innen politikken og utenfor. Da jeg kom tilbake til livet betydde disse menneskene alt for meg, forteller Ødegaard. Han kan ikke få fullrost nok alle dem som stilte opp og viste at de brydde seg.

-Den første blomsterbuketten kom fra Rune Gerhardsen, smiler Bjarne Ødegaard. Varme tanker går til ordfører Fabian Stang , som også har vist stor omsorg.

Han har brukt en del tid på å bestemme seg for hvorvidt han skulle stille opp i Lokalavisen og fortelle om den vanskelige tiden. Men han har opplevd så mange positive reaksjoner etter at han trådte tilbake i politikken igjen, at valget ble ganske lett.

-Jeg har vært til opptrening på Cato-senteret i Son. Der møtte jeg Cato Zahl Pedersen selv. Han fikk meg til å forstå at alle vi som har et handicap er unike og har vår egen verdi. Etter at ansiktet mitt ble ødelagt av streptokokker vil jeg lenge ha et utseende som gjør meg handicappet. Mens jeg er i denne situasjonen skal jeg ha et fullverdig liv. Da kan jeg ikke gjemme meg. Jeg har valgt å komme tilbake som leder av Bydelsutvalget. Jeg ser ikke bra ut, men innsiden av hodet er det ingen ting i veien med. Jeg er kanskje blitt litt mer utålmodig etter å få ting gjennomført, men ellers er jeg stort sett den samme. Som mitt barnebarn på åtte sa til meg: -Jeg ser jo at det er deg!

Full av lovord

Bjarne Ødegaard kan ikke få fullrost staben ved Ullevål Sykehus. Han mener vi i Oslo skal være ekstremt glade for å ha en slik institusjon i vår midte. Nå er han enda mer opptatt enn før av at Rikshospitalet og Ullevål må klare å beholde sine fortrinn når de nå skal slås sammen. En stor utfordring.

-Du aner ikke hvor mange flotte leger og sykepleiere jeg har møtt underveis i dette marerittet, sier Bjarne. Han bruker formuleringer som "engler" og "enestående" om dem som har tatt seg av ham underveis. Han har takket ja til alle tilbud. Og dermed fått hjelp til å mestre svake musker i bena etter sengeligge, så vel som vanskelige tanker.

Ville leve

-Så fort jeg kom til bevissthet igjen visste jeg at jeg vil leve videre, forteller Bjarne. Siden har han altså vært på Cato-senteret, og inn og ut av sykehus. Stadig nye operasjoner skal bringe ansiktet hans tilbake i stadig mer naturlige folder.

-Legene måtte hente hud og muskler fra magen min. Ansiktet mitt skal sakte men sikkert forvandles til mitt gamle jeg, sier Bjarne. Han vet ikke når alle operasjoner kan være ferdig. Her gjelder det å glede seg over hver eneste dag. Reise på hytta og gå tur. Delta på politiske møter. Være sammen med familie og venner. I det hele tatt gjøre som før, selv om ikke alt er som før.

-Det har kostet meg mye tankekraft å gå ut i hverdagen med mitt nye utseende. Nå er jeg veldig glad for at jeg fant den styrken, sammen med dem rundt meg. Bård Folke Fredriksen i Oslo Høyre er en av dem jeg har rådført meg med, og latt meg inspirere av.. Han mente jeg skulle ta opp igjen mine verv og stå på. Det har vist seg riktig. Ordføreren hilste meg velkommen tilbake. Det satte jeg stor pris på. Folk klarer å forholde seg ganske så normalt til meg, selv om jeg de straks ser at jeg er operert i ansiktet, sier Bjarne Ødegaard. Midt oppe i alt det vanskelige synes han sykdommen har bragt noe positivt med seg.

-Jeg ser enda klarere hvor viktig det er at vi mennesker viser omsorg for hverandre. I det perspektivet gir det enda større mening å slåss for en ungdomsklubb og et helsetilbud. Jeg mener enda sterkere enn før at lokaldemokratiet vårt i Oslo må hegnes om og stelles.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere