Bjerke får størst budsjettøkning

Da byrådet la fram sitt budsjettforslag for 2010 onsdag formiddag, lå det inne en økning på hele 66,7 millioner kroner til Bydel Bjerke.

GRORUDDALEN: Bjerke er Oslo-bydelen som får den største økningen i sitt budsjett med 66,7 millioner kroner fra 600.480.000 i 2009 til 667.153.000 i 2010.

Økonomisk pusterom

Bydelen sliter i dag med et forventet merforbruk på 21 millioner kroner inneværende år som følge av en stor økning i sosialutgifter. Bydelen har gjennomført tøffe kutt for å få bukt med merforbruket. Nå ser det altså ut til at bydelen vil få et økonomisk pusterom neste år, dersom økningen i utgiftene ikke blir tilsvarende.

Men også Grorud får en solid økning på 27,7 millioner kroner fra 638 686 000 i 2009 til 666 338 000 kroner i 2010.

Stovner er tett oppunder med 27, 6 millioner ekstra fra 643 221 i 2009 til 670 801 i 2010.

Alna får en relativt liten økning med 5,9 millioner kroner fra 1.047.495 i 2009 til 1.053.431 i 2010. Men Alna ligger også godt an med sine budsjetter. Det er dessuten ventet at Alna vil få 15 millioner kroner mindre i sykehjemsutgifter neste år.

Treghet på ett år

Finansbyråd Stian Berger-Røsland viser til at det er kriteriesystemet som avgjør hvilke bevilgninger bydelene får. Systemet er vedtatt av bystyret.

– Bjerke har hatt en endring i befolkningssammensetningen sin, og det er dette som har slått ut her, sier han.

– Er Bjerkes merforbruk selvforskyldt, eller er det bydelen som har fått for lite bevilgninger tidligere år?

Bydelsdirektør og økonomisjef i bydelene vet hvilke rammer de har å forholde seg til, og det er aldri greit med underskudd. Men vi skal huske på at det er en treghet i systemet, ettersom fordelingen baserer seg på tall som er ett år gamle. I år kom vi med en ekstrabevilgning midt i året som følge av økningen i sosialhjelpsutgiftene. Det er det sjelden vi gjør, men det gjorde vi i år, sier Berger Røsland.

- Høres ut som en reell økning

Kort tid etter at budsjettet ble offentliggjort onsdag klokka 10, er nesteleder i Bjerke bydelsutvalg Geirmund Jor usikker på hva økningen vil ha å si for bydelen.

- Men dette høres ut som en reell økning, og det er vi glad for. Bydelen har helt spesielle utfordringer, og vi er bekymra for brukerne. Det er veldig leit å være ansvarlig for brukere som er oppgitte, sinte og opprørte, sier Jor.

Det er kjent at de gamle sykehusboligene i Sinsenveien har bidratt til å sende bydelens sosialhjelpsutgifter rett i været.

- Dette er ikke noe bydelen kan noe for, og det ser ut til at byrådet har skjønt dette nå, sier Jor.

Han avviser at bydelen har gjort unødvendig tøffe kutt i sitt budsjett for inneværende år.

- Nei, vi må forholde oss til de midlene vi har til rådighet. Og vi må nok fortsatt holde livreima så stramt vi kan. Men det er klart at dette høres ut som en styrking av økonomien, og det er vi glade for. Dette er positivt, sier han.

Geirmund Jor er også glad for at sykehjemsplassene blir billigere, men vil ikke si om det dermed blir lettere å få sykehjemsplass i bydelen.

- Vi er over den store eldrebølgen, og nå har vi større utfordringer i forhold til barn og unge. Men alle som skal ha sykehjemsplass, vil få det uansett. Men det er selvsagt et trangt nåløye, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.