*Nettavisen* Nyheter.

Bjørnar Moxnes (R) politianmeldes av bystyret

Leder i Rødt, Bjørnar Moxnes, blir politianmeldt av bystyret som han selv er en del av. Foto: Arkivfoto

Bjørnar Moxnes ble erklært inhabil, da bystyret behandlet saken om politianmeldelse.

RÅDHUSET: Bystyret vedtok onsdag kveld å politianmelde bystyrerepresentant Bjørnar Moxnes (R) for å ha brutt straffeloven §121, det vil si brudd på taushetsplikten.

– Har ikke gjort noe galt

– Jeg frykter ikke en rettssak. Jeg er trygg på at jeg ikke har gjort noe galt. Derimot er det galt å hemmeligholde alvorlige feil – feil som mange mennesker har måttet svi for, mennesker som har blitt ofre for en prosess det har gått politisk prestisje i. Denne anmeldelsen lukter politisk motivert forskjellsbehandling lang vei, skriver Moxnes på sin Facebook-side, like etter behandlingen av saken.

LES OGSÅ: – Den groveste trakasseringssaken i Oslo kommune

Bakgrunnen for politianmeldelsen er Moxnes' beslutning om å offentliggjøre deler av en rapport om den så kalte Lindebergsaken, der hjelpepleier Stig Berntsen ble beskyldt for overgrep.

Saken, som skriver seg tilbake til 2011, endte i full frifinnelse av Berntsen, som nå har fått jobben sin tilbake. Imidlertid har mange vært kritiske til kommunens håndtering av saken, og Kommunerevisjonen har i ettertid gransket denne. Granskningsrapporten ble unntatt offentlighet, men i januar i år la Rødt ut store deler av dokumentet på sine nettsider.

– Vi har offentliggjort store deler av rapporten om Lindeberg-sakene. Mulige tjenestefeil, helt opp til byråden, ble avslørt i rapporten, men hemmeligholdt. Vi har gitt befolkninga innsyn i dette. Informasjon som kan identifisere pasienter, er fortsatt sladda, sa Moxnes i sitt innlegg i bystyresalen.

Flere lov- og regelbrudd

Han påpekte også at flertallet i bystyret først reagerer for å straffe en varsler – ikke da det ble avdekket grove feil i saksbehandlingen.

– Vi har fått avdekka det ene lov- og regelbruddet etter det andre. Brudd på Helsepersonelloven – uten konsekvenser for de ansvarlige. Ingen politianmeldelse. Brudd på arbeidsmiljøloven. Uten konsekvenser for de ansvarlige. Ingen politianmeldelse. En sykehjemsetat som bidro til å offentliggjøre hjelpepleier Stig Berntsens identitet gjennom offentlig postjournal – uten konsekvenser for de ansvarlige. Ingen politianmeldelse.
En byrådsleder og en eldrebyråd som anmeldte en avdelingssykepleier med mistanke om drap på en pasient. Som attpåtil sendte ut en pressemelding som spredte denne mistanken i alle kanaler. Uten konsekvenser for de ansvarlige. Ingen politianmeldelse, sa Moxnes fra talerstolen.

Politianmeldelsen ble vedtatt mot Rødts og SVs stemmer.

Rødt-medlem og tidligere stortingspolitiker Erling Folkvord har skrevet bok om Lindebergsaken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.