*Nettavisen* Nyheter.

Bjørnholt-elever mot frafall i skolen

Bilal Razazaq (14) (f.v.), Monica Fouladi (13), Lotte Haagensen Strøm (14) og Ilsa Malik (13) fra Bjørnholt skole kom etter debatten opp til podiet for å få svar på en rekke spørsmål. Her fra Sosialistisk ungdoms Mali Steiro Tronsmoen.

Ivrige bjørnholtelever stilte klare krav og spørsmål til politikerne da Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) inviterte ungdomspolitikere til debatt om frafallet i skolen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Likestillings- og diskrimineringsombud Beate Gangås

Klikk på bildet for å forstørre.

Fra venstre: Eskil Pedersen (AUF), Elisabeth Morfjord (KrFU), Mari Eifring (Rød Ungdom), Lars Vangen (Senterungdommen), Mali Steiro Tronsmoen (SU), Rolf Erik Tveten (Unge Høyre) og Haakon Riekeles (Unge Venstre).

Klikk på bildet for å forstørre.

Elevene på Bjørnholt fylte Europasalen og stilte en rekke spørsmål til politikerne.

Klikk på bildet for å forstørre.

Rød Ungdoms Mari Eifring, høstet mest applaus og jubel fra salen da hun foreslo en leksefri skoledag.

Klikk på bildet for å forstørre.

Elevrådsleder Sina Haji Hassani engasjerte seg i debatten og sa blant annet at likestilling og diskriminering angår oss alle. Her sammen med ungdomspolitikerne fra AUF, KrFU og Rød ungdom.

Klikk på bildet for å forstørre.

Som takk for innsatsen fikk ungdomspolitikerne en kampanje-t-skjorte fra Likestillings- og diskrimineringsombud Beate Gangås (foran). Bak fra venstre er Mari Eifring (Rød Ungdom), Eskil Pedersen (AUF), Elisabeth Morfjord (KrFU), Lars Vangen (Senterungdommen), Mali Steiro Tronsmoen (SU), Rolf Erik Tveten (Unge Høyre) og Haakon Riekeles (Unge Venstre) sitter foran.

BJØRNHOLT: – Vi ønsker å ha en debatt med ungdom og ikke en debatt om ungdom, sier Likestillings- og diskrimineringsombud Beate Gangås til Nordstrands Blad.

Torsdag inviterte LDO ungdomspolitikerne fra de største partiene til debatt på Bjørnholt skole. Bakgrunnen er Likestillings- og diskrimineringsombudets bekymring rundt det store frafallet i den videregående skolen.

Viktig i valgkampen

Hvert år slutter rundt 25.000 elever på skolen uten å fullføre skolegangen. Gutter og minoritetsungdom er overrepresentert blant dem som slutter og ikke får med seg vitnemål eller fagbrev.

LES OGSÅ: Hørt i debatten

– Frafall er en av de viktigste sakene i denne valgkampen, sa Beate Gangås med en klar oppfordring til ungdomspolitikerne om å tale sitt partis skolepolitikk for bjørnholtelevene som deltok i debatten.

Mange gode forslag

I panelet satt Eskil Pedersen (AUF), Elisabeth Morfjord (KrFU), Mari Eifring (Rød Ungdom), Lars Vangen (Senterungdommen), Mali Steiro Tronsmoen (SU), Rolf Erik Tveten (Unge Høyre) og Haakon Riekeles (Unge Venstre). Frps ungdomsparti møtte ikke.

Ungdomspolitikerne var så ærlige å innrømme at de ikke hadde en endelig fasit for å løse problemet med stort frafall i skolen, men det manglet ikke på gode forslag: lovfestet rett til lærlingplass, bedre rådgivningstjeneste, tettere samarbeid med lokalt næringslivet, mindre teori på yrkesfagene, lengden på skoledagen, bedre lønn til lærlinger og kamp mot mobbing var blant temaene som ble diskutert.

Likevel var det Rød Ungdoms, Mari Eifring, som høstet mest applaus og jubel fra salen da hun foreslo en leksefri skoledag.

Må holde det de lover

Likestilling, diskriminering og frafall i skolen er tydelig noe som engasjerer elevene og de ansatte på Bjørnholt.

– Dette handler om hvem hver og en av dere er, uansett skal dere ha lik mulighet til utdanning, og det er vi opptatt av her på Bjørnholt, sa rektor Petter Yttereng til elevene.

De engasjerte elevene hadde forberedt seg godt og stilte en rekke spørsmål til ungdomspolitikerne. Flere av elevene gikk opp til podiet og stilte spørsmål direkte til politikerne etter debatten.

– Fikk dere noen fornuftige svar fra politikerne?

– Både og. Det er mye som er sagt som ikke er holdt mens Ap har sittet i regjering, sier Monica Fouladi (13).

– De var aktive og jeg fikk svar på en del ting om hva de står for og hvordan de skal få til det de har lovet, sier Bilal Razazaq (14)

– Politikerne hadde lovet varm skolemat i 2005, men det har vi ikke fått. De burde jo holde det de sier, de er jo politikere, sier Lotte Haagensen Strøm (14) og Ilsa Malik (13).

Fornøyd

Beate Gangås var svært fornøyd med debatten og det at ungdomspolitikerne synes å ta skolepolitikk på alvor.

– Det jeg synes er mest positivt er at alle de politiske partiene sier at dette vil de gjøre noe med. Ingen vil slå seg til ro med at så mange elever slutter på skolen uten å fullføre, sa hun etter debatten.Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.