RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Elevrådslederne Fabian Stigar og Emil Ingvaldsen Lyse i 10A har bare godord å si om nye Bjørnsletta skole. Foto: Vidar Bakken
Elevrådslederne Fabian Stigar og Emil Ingvaldsen Lyse i 10A har bare godord å si om nye Bjørnsletta skole. Foto: Vidar Bakken

Bjørnsletta skole – et forbilde

Fremtiden er her. Bjørnsletta skole setter på mange områder standard for hvordan skoler skal bygges i fremtiden.

ÅSJORDET: Under åpningen av Bjørnsletta skole sist mandag var det først og fremst elevene som kunne glede seg over en fantastisk skole. Det være seg de som tok sine første skoletrinn eller ungdomsskoleelever som kom fra brakketilværelse på Øraker skole. Skolen er Oslos første passivhusskole, hvor målet blant annet er å redusere klimautslipp med opp til 50 prosent.

Musikk på denne video fremføres av elevene Helene og Joakim ved Bjørnsletta skole

Stolt rektor

Det var storfint besøk på skolen som skal romme 790 elever fra 1–10 trinn fordelt på 10 100 m². I tillegg kommer store utearealer med flerbrukshall.

En stolt rektor, Siv Lande, ønsket velkommen før klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H), foretok den offisielle åpningen av skolen. Lande, som hele veien har vært med i planleggingsprosessen for den nye skolen, understreket at dette var en miljøskole helt utenom det vanlige.

– Dette er også en skole med kunst og arkitektur som skal stimulere til kreativitet og læring, sa Lande.

På gulvet i amfiet er innfelt et bilde av superkontinentet Pangea, et bilde av hvordan landjorden så ut for cirka 250 millioner år siden. Lande viste også til den store lysekronen som svever over amfiet, bestående av 790 uslipte bergkrystaller.

– Det er én krystall for hver enkelt elev på skolen.

Lande orienterte kort om fordeler knyttet til miljøaspektet ved skolen.

Skolen som forbilde

Før miljøministeren så klippet snoren, roste Sundtoft Oslo kommune som en foregangskommune som bygger en skole som Bjørnsletta.

– Skolen kan bli et forbilde i fremtiden med sine miljøløsninger. Miljøproblemet er blant de store problemer vi har i samfunnet i dag. Denne skolen er et eksempel på at det finnes løsninger, sa Sundtoft blant annet.

Hun håpet skolen ville inspirere elevene til å ta miljøproblemene på alvor og bidra til å løse miljøproblemer vi står overfor i fremtiden.

Les også: 2014 - det store skolebyggeåret

Byråd for kultur og næring, Hallstein Bjercke (V), viste til at kommunen skal halvere klimagassutslippene innen 2030 i sine bygg og redusere energibruken med 40 prosent som ved Bjørnsletta skole. Han roste samarbeidet mellom skole, utdanningsetaten og Undervisningsbygg og viste til at Oslo som by er «talentenes by», som ikke er redd for det uprøvde for å oppnå nye resultater.

Les også: Krever trygge skoleveier rundt nye Bjørnsletta skole

Elevene roser skolen

Det var flere musikalske innslag av skolens elever, samt at elevrådslederne Emil Ingvaldsen Lyse og Fabian Stigar takket for den nye skolen. Vi traff de to etter åpningsseremonien.

– Vi har fått en åpen og lys skole med mye plass og flotte utearealer. Det er litt av en overgang fra brakketilværelsen på Øraker, sier Stigar.

Les også: I samlet flokk til brakkehverdag

– Det nye er også at vi nå har fått mange spesialrom som vi ikke hadde tilgang til på Øraker, sier Lyse.

Begge er glade for at luftkvaliteten er så god på den nye skolen.

– Det er mye lettere å konsentrere seg nå. Luften i brakkene var dårlig, sier Stigar.

– Vi er veldig imponerte over arkitekturen og all kunsten som er i skolen. Det er spennende, nytt og inspirerende og sier noe om hva skolen vil være, mener Lyse.

– Vi synes også at det er imponerende at man har brukt ressurser på å skape en så miljøvennlig skole. Det inspirerer oss elever også, sier Stigar.

– Det kan være starten på noe helt nytt når det gjelder utvikling av offentlige bygg i Oslo. Det er bra på veien mot en mer miljøvennlig by, understreker Lyse.

Naturvitenskapelig profil

Vi møtte også en travel rektor etter åpningen.

– Vi har grunn til å være stolte i dag. Skolen ble akkurat som jeg har drømt om. Jeg har fått være med å planlegge de helhetlige løsningene for skolen. Ved siden av å være en unik skole med miljøprofil, er det lagt stor vekt på kunst som skal utfordre og stimulere elevene til å være nysgjerrige.

– Skolen har en naturvitenskapelig profil, som også er gjennomgående med alle sine symboler hentet fra naturvitenskapen. Realfag og forskning har høy prioritet. Vi vil være med å utdanne elever for fremtiden. Blant annet vil vi ha behov for dem som kan bringe Norge videre når oljen tar slutt, sier Lande.

Hun er også glad for at Bjørnsletta skole har veldig lave mobbetall, tross en litt primitiv brakketilværelse på Øraker skole i byggeperioden.

– Kanskje vi kom nærmere hverandre der. Vi skal i hvert fall ivareta det gode miljøet. Skolen er også tatt ut i forbindelse med markering av manifest mot mobbing den 1. september, med fokus på digital mobbing, sier en meget opptatt rektor.

Les også: Fem anmeldt etter Aksjon skolestart

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere