RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hege Bjørnsdatter Braaten
Hege Bjørnsdatter Braaten

Blå plast, grønn mat

Jeg er altså en av de utvalgte. En av dem Oslo kommune har tillit til. Det velger jeg i alle fall å tro. Min bopæl har nemlig – i likhet med et knippe andre – blitt valgt ut til å begynne å resirkulere søppel. En fredag kveld – faktisk sent på kvelden – hadde Renovasjonsetaten plassert en rull grønne poser og en rull blå poser på dørmatta mi. Helt uten videre. Og jeg vet at det kanskje gjør meg nerdete, men jeg ble faktisk glad.

For det er noe veldig urbant og i tiden over å resirkulere følte jeg, og gledet meg til å ikke lenger ha søppelkasse, men søppelsystem. Med rom til tre ulike poser – blå til plast, grønn til mat og hvit til restavfall. Og selvfølgelig en papirpose til papiravfall. Jeg skal sortere, skille ut og kaste, som hadde jeg like mange armer som miljødetektiven Blekkulf.

Men så skjedde det altså. Jeg klarte det ikke. Det som sto for meg som den enkleste sak av verden ble med ett veldig forvirrende og spørsmålene meldte seg. Hvor kjøper man søppelsystem-boks? Er kaffefilter – med kaffegrut i – matavfall? Eller papir? Hva med gummi? Skal det i plastavfall og hva i alle dager er egentlig restavfall?

For når man har skilt ut mat, papir, plast, glass og metall – sistnevnte skal jo samles i egen innsamlingsbeholder må vite – hva er egentlig igjen da? Farlig avfall har jo eget mottak og flasker skal som kjent pantes. Så si meg – hva er restavfall?

Klær går til diverse veldedige formål og loppemarkeder, og etter det er jeg faktisk fortapt. Er det virkelig andre ting man kaster, og i så fall – hva er det? Pcer, mobiltelefoner, fjernsyn eller andre elektriske gjenstander skal man så vidt jeg vet levere inn andre steder. Ikke tror jeg min tv hadde fått plass i en vrengt pose fra Rema 1000 heller, og dessuten hører det vel til sjeldenheten at jeg kaster denslags.

Jeg har rett og slett vrid hjernen i mitt forsøk på å finne restavfall og det eneste jeg kan komme på er glanset gavepapir fra julegaver og enkelte lærvarer. Gavepapir og lær altså. Heller ikke det er jeg ofte i besittelse av, og desto skjeldnere ønsker jeg å bli kvitt det. Det begrenser seg rett og slett til julaften og en gang hvert jubelår når støvlettene ikke lenger lar seg reparere og må kastes. Det fortjener rett og slett ikke en egen pose i mitt planlagte søppelsystem. Som jeg for øvrig fortsatt lurer på hvor jeg får tak i.

Jeg trenger en bøtte med tre, nei vent, to rom. I fortvilelsen over mitt nye søppelproblem gjør jeg som en hvilken som helst annen urban borger anno 2009 – jeg lufter problemet på Facebook. Og hvem hadde trodd at det er her løsningen skal komme. Jovisst har jeg for lengst latt meg lede inn i fristelse til å oppdatere status både titt og altfor ofte, men at det skulle gi den slags resultater jeg nå fikk hadde jeg ikke kunnet drømme om.

Bare minutter etter min oppdatering ramlet det inn med svar fra både fjern og nær – søppelsystem kan man kjøpe på Ikea må vite, og tror du ikke det finnes både den ene og den andre nettsiden (la meg nevne eksempelvis www.sortere.no, www.gronnhverdag.no) som kan informere meg om alt jeg måtte lure på hva resirkulering angår. Riktignok har jeg ikke fått på det rene hva restavfall egentlig er, men jeg ble kjapt informert om at den slags skal man uansett ha minst mulig av.

Og på lørdag skjedde det endelig. Jeg kunne ta mine første «blå plast, grønn mat»-poser ut av leiligheten og ned i søppelcontaineren. Jeg er jo tross alt en av dem. De utvalgte.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere