RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Blant fossilene på Malmøya


Det bugner av fossiler på Malmøya, og øya er et populært sted for forskere.
Det bugner av fossiler på Malmøya, og øya er et populært sted for forskere.
Søndag kan du være med Forskerfabrikken på tur til Malmøya.

MALMØYA: Vakre Malmøya ligger fredelig til i Bunnefjorden, og skjuler en mengde bergarter og fossiler. Øya er et geologisk paradis.

I mer enn 100 år har øya blitt studert av geologer og paleontologer, og forskere fra hele verden kjenner til Malmøyas geologiske severdigheter. Fra tiden etter den kambriske eksplosjonen er det tropiske avsetninger med ulike fossiler som for eksempel trilobitter, armfotinger, mosdyr, koraller og graptolitter.

Malmøya og de andre øyene i Oslofjorden tilhører det geologene kaller Oslofeltet, en geologisk struktur som strekker seg fra Mjøsa til Langesund.

Naturminner

Den eldste fossilen man finner på Malmøya er i avsetningsbergarter som er 450 millioner år gamle. Det finnes også vulkanske bergarter som er omtrent 270 millioner år. På Malmøya kan man dessuten studere isens arbeide under siste istid som sluttet for rundt 10 000 år siden.

Førstkommende søndag, den 22. juni, kan man altså bli med Forskerfabrikken til Malmøya.

Her vil biolog Jens Ådne Rekkedal Haga fortelle om livets utvikling. Samtidig blir det mulighet til å studere Malmøyas fossiler, geologiske formasjoner og dyr man finner i fjæra. I løpet av dagen vil man lære om hvordan ulike miljøer fører til ulike tilpasninger, samt få innblikk i grunntrekkene i livets evolusjonære tre.

Påmeldte møter opp på Malmøya ved bussholdeplassen søndag. Arrangementet varer fra 10.45 - 14.45. Påmeldingsfristen er fredag 20. juni, og du melder deg på til pamelding@forskerfabrikken.no.

Det tas værforbehold om pent eller lettskyet vær. Sjekk Forskerfabrikkens nettsider hvis du er i tvil søndag morgen om det blir tur. Melding om dette legges ut klokken 8 på www.forskerfabrikken.no.

Praktiske opplysninger

Ta med godt skotøy, eventuelt støvler og håv, tomme syltetøyglass til oppbevaring av dyr du fanger samt niste.

Malmøya er fredet og det er derfor forbudt å bruke geologihammer eller på annen måte fjerne biter av fast fjell.

Har du spørsmål kan du kontakte Jens Ådne Rekkedal Haga på 92429871 eller j.a.haga@bio.uio.no.

Arrangementet blir gjort med støtte fra profileringsprogrammet i Norges forskningsråd og Stiftelsen Ungdom og Forskning.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere