*Nettavisen* Nyheter.

Blåser støv av Munch-atelieret

Etter år med utleie av lokalene trer kunstnerne på Ekely igjen inn i Munch-atelieret.

Ekely: - Vi håper selvfølgelig på fulle hus. Det er i tillegg på tide å vise frem hvem ekelykunstnerne egentlig er, for her er det mye som rører seg mellom hustakene, forteller primus motor Lene Midling-Jenssen, mens hun viser utsendte journalist rundt i Munch-atelieret.

I nytt lys

44 kunstnere fordelt på tre utstillinger i tillegg til barne-workshop god musikk, foredrag og voksenseminarer skal lokke publikum til stemningsfulle Ekely. På forhånd er veggene belagt med plater og malt, gulvet er forsøkt pusset.
- Vi trenger nytt gulv her inne, siden dette er fullt av gamle flekker og maling. Vi har forsøkt å slipe ned linoliumen, men det gjorde ikke den store forskjellen, sier Midling-Jenssen og peker ned mot det prikkete gulvet.
Planen var i utgangspunktet et tredelt ønske om å lage en dokumentar, en bok og en utstilling om Ekely og Munchs atelier. Men Midling-Jenssen fant raskt ut at det gjaldt å begynne med det lettest gjennomførbare.
- Fra i dag og til 30 april vil Ekely presentere seg selv i forhold til alt dette kunstnersamfunnet har å by på. Ekely er idag Nord-Europas største kunstnersamfunn og midt i dette altså, stedet hvor Munch skapte noen av sine største verk, smiler hun.

Pipekonsert

Det er hele 90 år siden Edvart Munch kjøpte Ekely og de gamle radiatorene som nå endelig er byttet ut er minner fra en svunnen tid.
- Ja, du ser dem fortsatt ligge langs veggene her inne, men heldigvis er de ikke lenger i drift. Da jeg malte her som ung husker jeg fortsatt lydene fra de radiatorene om vinteren. Den ene pep slik, den andre slik og den tredje enda litt høyrere. Det var jo som å ha på radio i bakgrunnen, humrer Jan Thomas Njerve, mens ha forsøker å skru litt på den ene.
- Nei, det er definitivt andre tider nå, humrer han.
Njerve er en av kunstnerne fra 10 mars utstilling i Munch-atelieret. Med seg har han et par stemningsfulle landskapsbilder til tross for at det fortsatt er portrettene som ligger nærmest hans hjerte.
- Portrettene stilte jeg jo senest ut i Asker i høst, en utstilling jeg ble svært fornøyd med. Men denne gangen er det altså landskapsmalerier jeg har med meg og det håper jeg publikum vil sette pris på, sier Nervje som i 20 år selv var formann ved Munch-atelieret.
- Mye har skjedd siden dengang, og jeg er sikker på at disse nye kreftene igjen vil blåse liv i dette praktfulle stedet.

For barna

Med workshop for barn, foredrag og konserter vil Ekely 2006 by på noe for en hver smak.
- Jeg skal sammen med Guro Giske og Kjersti Kise lage en spennende og utfordrende barne-workshop for kunstinteresserte barn. Selv vil jeg fokusere på steninskripsjon som også er mitt felt til daglig, forteller kunstner Julia Vance.
Hun understreker at barna vil lære seg ulike teknikker ved hjelp av autentiske hjelpemidler. De vil rett og slett kunne jobbe på samme måte som de voksne kunstnerne.
- Det er viktig at barna så raskt får mulighet til å forstå hva dette dreier seg om. Først da vil de få fullstendig utbytte av denne typen workshop, avslutter Vance.

I dag - 06. mars/ Utstilling I.
10.mars - 20. mars/ Utstilling II.
30.mars - 30. april/ Utstilling III.
Konsertene og foredragene vil bli holdt sporadisk gjennom hele utstillingsperioden.
www. munchstudios.org/ekely

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.