*Nettavisen* Nyheter.

Blåveistyven Grace

Sauen Grace får høre at han har både sine positive og negative sider når Jakob Nordan (v) og Jan Tore Sørlie om forebyggende blåveisplyndring.

Sauen Grace mistenkes for å være delaktig i forsvinningen av blåveisen på Bygdøy.

BYGDØY: Om våren er blomstringen av blåveisen et vakkert syn langs veiene på Bygdøy. Men beboerne på halvøya mener at dette synet stadig blir mer sjeldent og peker på sauenes beiting som hovedårsak.

Viktig naturperle

Sauen Grace er blant dem som får passet sitt påskrevet. For tiden er hun bak lås og slå på Bygdøy Kongsgård. Men når hun slipper ut til våren, går blåveisen en usikker framtid i møte frykter blåveisforkjemperne.

På den populære stien langs Karusellhaugen mellom Kongsgården og Bygdøy kirke har mesteparten av blåveisene blitt spist opp, mener Jakob Nordan, tidligere formann i Bygdøy Vel.

For om lag ti år siden, kunne man ved skråningen langs denne stien se tusenvis av blåveis. Nå synes de ikke lenger, og det skyldes Kongsgården som har latt sauene beite der. Dette er veldig synd, for blåveisen er en viktig del av Bygdøys flora, sier Johansen.

Helt siden en skoleaksjon på 70-tallet, har blåveisen vært hellig på Bygdøy.

Blåveisspisende sauer er en påstand slottsgartner Tore Johansen verken vil bekrefte eller avkrefte. Men slottsforvalteren lover at man vil kontrollere at områdene ikke blir beitet for hardt.

Med et nytt beiteområde ved Hengsenga frykter Nordan at enda en blåveisrik skråning mot skogen blir gresset bort. Å plassere sauegjerdet lengre opp i skråningen kan hindre dette, mener Nordan. Slottsgartner Johansen lover å se nærmere på forslaget.

Landskapspleiere

Driftsforvalter Jan Tore Sørli ønsker også dialog med naboene rundt Kongsgården. Han påpeker samtidig at sauene også har sine positive sider.

Med tanke på alt ugresset som de fjerner, er sauene de beste landskapspleiere man kan få. Og disse sauene har også stor nasjonalverdi, gammel norsk spælsau er en sjelden rase. Dessuten har mange barn fra skoler og barnehager stor glede av å besøke dem, understreker Sørlie.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.