Ble bundet med reimer i skoletiden

 

 

Abdel Alamraui (18) ble holdt fastbundet til rullestolen hele skoletiden på Lambertseter videregående skole. Fagfolk ble sjokkert og slo alarm.

LAMBERTSETER: Den psykisk utviklingshemmede, lamme og stumme 18-åringen satt med armene bundet på Lambertseter videregående skole, da han ble oppdaget av fagfolk som var på visitt.

Dette er helt klart lovstridig. Det er ikke lovlig å binde elever i Norge. Derfor har vi kontaktet bydelen, som medmennesker og fagpersoner, sier avdelingsleder Ellen Lyng ved Radarveien dagsenter i Oslo til VG Nett.

Sammen med kollega og fagkonsulent Wenche E. Barstad sendte hun brev til bydel Grünerløkka hvor de anmoder bydelen om å kontakte Fylkesmannen snarest, og at nødvendige tiltak iverksettes umiddelbart.

"Abdel Alamraui sitter med armene fastbundet til stolen i hele skoletiden (...) Det utøves altså tvang og makt i alvorlig grad overfor ham (...) Ifølge opplysninger som hovedlærer ga, har mor gitt tillatelse til det," skriver de i brevet.

Familien uenig

Alamrauis familie avviser at de har gitt skolen tillatelse til å binde armene hans fast.

Vi synes det er helt forferdelig at skolen har gjort dette, han er et menneske med følelser han også. Læreren sa til oss at han binder armene hans fordi at han ikke klarer å kommunisere med ham ellers. Han spøkte også med at han bruker håndjern på ham også, og sa ikke unnskyld i det hele tatt, sier Abdels søster Siham Alamraui (21).

Advokat kontaktet

Familien har kontaktet advokat Edmund Asbøll i forbindelse med saken. Han mener det er et alvorlig og straffbart tilfelle.

Ut fra sakens dokumenter foreligger her et meget alvorlig tilfelle av ulovlig tvang hvor en sterkt handikappet gutt sitter bundet til sin egen rullestol i skoletiden. Det som her foreligger er både straffbart for de involverte og erstatningsbetingende med sikte på eventuelle traumatiske skadevirkninger, sier Asbøll.

Forsvarer maktbruk

Utdanningsetaten forsvarer maktbruk overfor psykisk utviklingshemmede i skolen, og mener at loven gir dem adgang til å utøve makt i nødrett. Trine Melgård, kommunikasjonssjef i utdanningsetaten i Oslo kommune, vil ikke kommentere saken om Abdel Alamraui, men uttaler på generelt grunnlag:

Utdanningsetaten har de siste årene mottatt flere henvendelser fra skoler med spesialgrupper for elever med autisme og psykisk utviklingshemming på grunn av gjentatte og alvorlige hendelser hvor elever i perioder har utøvd selvskading og angrepet lærere og assistenter, sier hun.

Les hele saken på VG Nett

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Nyheter

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag