RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ble med romfolket hjem


I SLUMMEN: I fjor høst herjet debatten rundt romfolket. I kveld viser Brennpunkt en dokumentar om tiggerne i Oslo.
I SLUMMEN: I fjor høst herjet debatten rundt romfolket. I kveld viser Brennpunkt en dokumentar om tiggerne i Oslo. Foto: ARKIVFOTO
Hvem er tiggerne i Oslo egentlig? I Brennpunkts dokumentar kommer man bak tiggekoppen.

OSLO: Det har vært en mild vinter i Oslo. Men så kunne jo også Ola nordmann velge å sitte inne foran varmen fra peisen.På samme tidspunkt sitter romfolk våte og kalde i telt, eller andre provisoriske boenheter, rundt i Oslo. Vi er vant til å se dem med tiggerkoppen i gata. I kveld blir NRKs Brennpunkt med noen av dem til hjemlandet.

Følger tre familier

– Jeg var nysgjerrig på hvem de er. Jeg støtter jo stadig på dem i Oslos gater, sier journalist Geir Pettersen.

Han begynte å henge nede på Grønland. Ved suppebussen. Ved Kirkens Bymisjon. Noen vil prate, andre ikke. Likevel får Pettersen god kontakt med tre romfamilier.

– Vi fulgte familiene tett, og ble med dem hjem til Romania. En av familiene kom hit før jul, og skulle være her hele vinteren. Vi reiste hjem til barna deres som bodde hos besteforeldrene, mens moren og faren tigget i Norge, forteller han.

– Det er et mettet portrett, og jeg har blitt kjent med dem på en annen måte enn som tiggere med koppen. Det gjorde sterke inntrykk på meg å se barna i hjemlandet som ventet på foreldrene mens de var i Norge.

LES FLERE SAKER OM ROMFOLKET PÅ DITTOSLO

Rydder etter rom

En annen side av debatten om romfolket kommer også frem, nemlig nærmiljøet i Oslo, og Ruskens rolle.

Ludos Sikela, leder for Ruskenpatruljen, sier at han er glad for at Brennpunkt var med dem rundt.

– Vi må dokumentere og melde ifra om provisoriske leire. Så må vi jo rydde det bort. Det er et stadig økende problem i Oslo, sier Sikela.

Rusken må rydde opp. De må kaste romfolkets midlertidige bosted, men de må også plukke opp alle tingene romfolket legger igjen.

– Dette er nærmiljøet til mennesker, sier Sikela, som er glad for at fokuset på problematikken.

Skal møtes med humanitet

Johannes Heggland fra Kirkens Bymisjon forteller at det er stadige forandringer i gruppen av tilreisende rom, men at kårene er like kummerlige nå som da debatten raste i høst.

– Tiggingen er forbundet med reiser og midlertidige opphold i Norge, og her er det stadige forandringer. Men levestandarden er fortsatt elendig, forteller han.

Heggland sier at det må jobbes i flere spor for å bedre romfolkets situasjon. Fattigdommen og ekskluderingen er noe europeiske myndigheter må prioritere å jobbe mot.

– Men det internasjonale ansvaret fritar ikke oss i Norge fra å møte mennesker med humanitet, sier Heggland.

– Hvor er den døgnåpne døren?

I tillegg til Bymisjonens kafé Møtestedet, samt Frelsesarmeens lørdagstilbud ved Fyrlyset, skiltet Oslos myndigheter med tilbud om overnatting i Frelsesarmeens virksomhet i Urtegata ved minus ti grader. Det er ikke godt nok, mener Heggland.

– Det er for strengt. En døgnåpen dør mangler i Oslos minimumstilbud. Et sted som tar imot menneskene, som kan gi dem mat, hvile og informasjon om både plikter og rettigheter mens de er her. Det er om vinteren krisen er verst. Selv om det ikke er minus ti grader ute, så er det kaldt, og det blåser. Vi må behandle folk som folk, sier han.

Han viser til at det fortsatt er lov til å tigge i Norge.

– Da må vi kunne strekke oss litt lenger. Det er stadig flere tilreisende til Norge på grunn av krisen i Europa. Behovet for et oppgradert minimumstilbud vil være for enhver som måtte ha behov for det, inkludert Europas nye omreisende arbeidssøkende. Tilreisende rom fra Romania er bare en del av en større og mer mangfoldig gruppe europeere som vil ha behov for et styrket tilbud i tiden som kommer.

 

LES FLERE NYHETER FRA DITTOSLO.NO:

Vibeke Strand-Jensen mener alle bør bli veganere

Her sender bussjåføren tekstmeldinger på E18

Vil ha flerkulturelle skuespillere i Hotell Cæsar

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere