RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ble trygg med trygghetsguide


Manglerudpolitiets trygghetsprogram har hjulpet mange unge ofre for vold, ran og trusler til å få tryggheten tilbake. Illustrasjonsfoto: Øystein Dahl Johansen
Manglerudpolitiets trygghetsprogram har hjulpet mange unge ofre for vold, ran og trusler til å få tryggheten tilbake. Illustrasjonsfoto: Øystein Dahl Johansen
Nordstrands Blad har møtt tre personer som har fått trygghetsfølelsen tilbake etter å ha vært utsatt for vold og trusler.

MORTENSRUD/HOLMLIA/ØSTENSJØ: Felles for de tre er at de har vært med på Manglerud politistasjons unike Trygghetsprogram. Alle sammen ønsker å være anonyme.

– Jeg var livredd

I et rekkehus et sted i Bydel Østensjø treffer vi ei jente som går i tiende klasse og foreldrene hennes.

I lengre tid hadde det vært problemer med baksnakking, rykter og mobbing i klassen til jenta og en dag i midten av oktober ble hun drapstruet av en annen jente i skolegården.

– Jeg kjenner henne ikke, men hun er aggressiv mot andre elever og lærere hele tiden. Jeg ble livredd, forteller jenta som stakk hjem, låste døren og dro for gardinene.

Jentas foreldre kontaktet først rådgiveren på skolen som tok saken på alvor. Politiet ble også kontaktet. Hendelsen skjedde onsdag, torsdag var politiet på skolen og fredag var jenta og faren i møte med politiet og fikk oppnevnt trygghetsguide som hun har jevnlig kontakt med.

– Jeg ble spurt om hva jeg trengte for å føle meg trygg på skolen, skoleveien og i fritida, sier jenta som fortsatt har kontakt med trygghetsguiden, selv om hun nå føler seg trygg igjen.

Jenta og foreldrene er ikke i tvil om at Trygghetsprogrammet og politiets og skolens raske respons er årsaken til at miljøet på skolen i dag er mye bedre og at jenta føler seg trygg.

– Da politiet troppet uniformert opp på skolen skjønte vel jenta at dette fikk større konsekvenser enn det hun kanskje trodde, sier jenta.

– Det var dette som gjorde at hun ble så kjapt trygg igjen, mener foreldrene til jenta.

Telefontrusler

På Holmlia møter vi en 17 år gammel gutt. Like etter skolestart i år mottok han flere alvorlige trusler fra en ukjent person på et ukjent telefonnummer. Han ble engstelig og redd for å gå ut på kveldene. Det gikk også ut over skolen.

– Han ringte stadig vekk og fremsatte trusler, men jeg fikk tatt opp en samtale som jeg ga til politiet, forteller 17-åringen.

Det gikk en stund før politiet fant ut hvem som hadde fremsatt truslene og gutten fikk oppnevnt en trygghetsguide.

– Jeg fikk en trygghetsguide som ofte patruljerer på Holmlia. Når han er i området sjekker han innom og spør hvordan jeg har det. Nå føler jeg meg trygg og kommer meg ut igjen på kveldene. Dette har vært utrolig viktig i min situasjon, sier gutten til Nordstrands Blad.

Da politiet fant ut hvem det var som hadde fremsatt truslene valgte gutten å ikke gå videre med saken, men han snakket med vedkommende og fikk ryddet opp i det som var en krangel om ei jente.

– Det hele begynte på grunn av ei jente han trodde jeg hadde et forhold til. Alt skjedde fordi han trodde for mye, men ikke visste. Trygghetsguiden har vært til stor hjelp. Det er ikke så mye jobb for dem, men det å få ei melding hvor han spurte meg hvordan jeg hadde det var høydepunktet på dagen, forteller gutten.

Vold mot barn

På Mortensrud har en familie på fire lenge levd i frykt etter en episode en sommerdag i år. Nordstrands Blad møter en kvinne som forteller om datteren (11) hennes som var ute og lekte på Mortensrud da det oppsto en krangel mellom henne og et annen jevnaldrende barn.

– Dette barnet hentet sine 16 og 24 år gamle søsken og den 24 år gamle søstera dro hendene til dattera mi bak på ryggen og tok kvelertak og slo henne. Hun er bare elleve år og jeg kan ikke forstå hvordan en 24 år gammel kvinne kan gjøre noe slikt, forteller kvinnen til Nordstrands Blad.

Kvinnen gikk for å snakke med foreldrene til 24-åringen, men da begynte de å kjefte og kom med trusler.

– Jeg ville snakke med moren deres, men hun viste seg å være verre enn døtrene og slo til meg i skulderen og kom med trusler mot meg og barna mine, forteller kvinnen. Etter episoden turte ikke den elleve år gamle jenta gå på skolen i frykt for å møte på de to aggressive søstrene igjen. Saken ble anmeldt til politiet som reagerte kjapt og oppnevnte en trygghetsguide for jenta og familien.

– Politiet kjente godt til de som fremsatte truslene. Vi ble rådet til å holde oss unna dem. Dattera mi fikk tilbud om trygghetsguide som fulgte henne til skolen, snakket med henne på telefonen og som var på skolen flere ganger.

– Vi føler oss trygge med trygghetsguide, hvis det skjer noe har vi noen vi kan ringe for å få hjelp. Dattera mi har fått trygghetsfølelsen tilbake, forteller kvinnen som lenge var engstelig for å slippe barna utendørs.

– Vi fikk mer hjelp enn det jeg hadde ventet, og nå føler vi oss trygge og kan gå videre med livet, sier kvinnen som er takknemlig for at politiet har gitt dem så mye hjelp.

Kvinnen spør seg selv hva som ville skjedd uten trygghetsguiden.

– Da hadde jeg anmeldt, de ville fått et brev i posten og så ville vi vært like utrygge. Nå ser alle at politiet passer på og jeg føler at jeg ikke er alene om å beskytte barna mine, sier hun til Nordstrands Blad.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere