RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bølers gode venn


Gjennom halvparten av sitt 80 årige liv har Kai Ekanger bodd på og levd for Bøler som han kan skue over fra sin veranda.
Gjennom halvparten av sitt 80 årige liv har Kai Ekanger bodd på og levd for Bøler som han kan skue over fra sin veranda.
Mange har gjort en innsats for Bølers bomiljø. Men det er neppe noen som kan måle seg med engasjementet til Kai Ekanger. Og i en alder av 80 år gir han seg ikke.

BØLER: Fra sin veranda i 4. etasje i Olav Nygards vei kan han skue ut over Bøler. Han kan se skolen som han har vært engasjert på i en årrekke, samfunnshuset, badet og biblioteket, senteret og T-banen. Og strekker han seg litt over kanten, øyner han Østmarka.

– Dette er et fantastisk sted å bo, sier han. – Jeg har hatt stor glede av å engasjere meg her, og har gledet meg over at det opp gjennom årene har vært så mange jeg har kunnet samarbeide med.

Oppvekst og etablering

Det var i Vestfold han tråkket sine aller minste barnesko før familien flyttet til Oslo da han var tre år. Oppvekst på Kampen, vanskelig tid under krigen da faren måtte ta med seg hele familien til Sverige, men kom så hjem og kunne ta fatt på sine juridiske studier.

– Det ble noe endring i planene mine da jeg møtte Kari (Borge) og vi fikk sønnen Ivar. Da bodde vi på Jar, og jeg ble noe så rart som husfar. Mannen som stelte hjemme stemte ikke helt med datidens normer. Og det fikk jeg også erfare da vi flyttet inn på Bøler i 1961 i en helt ny leilighet. Husmødrene var ikke helt innforstått med å møte en mann med barn i butikken på formiddagen.

Engasjert og i jobb

– Men så kom tiden da jeg var mer "normal", humrer Ekanger.

– Jeg gjorde meg ferdig med jusen, og kom i arbeid.

Kai Ekanger kan vise til engasjementer i både Statens vegvesen, i LO, som statssekretær i justisdepartementet, Vegdirektoratet og så inn i Oslo-politikken i form av leder i Bygningsrådet og som kommunalråd.

– Jeg elsket å være jobbengasjert bortsett fra årene jeg var i barnevernsnemnda. Da var det mye bedrøvelig å oppleve.

Men da han på ettermiddagen forlot arbeidsplassen, var det ikke hjem på sofaen.

– Det var jo så mye å ta tak i her på Bøler. Vi skulle jo så gjerne få et godt bomiljø.

Og maken til evnen til å ta tak og ansvar som Ekanger hadde (og enda har) skal man lete lenge etter.

– Ja, det har jo blitt en del opp gjennom årene. Og at jeg engasjerte meg, har jeg ikke angret på. Det ga så utrolig mye, jeg fikk så mange gode kontakter og venner, og jeg fikk oppleve folks utrolige lyst til å engasjere seg.

Bøler Vel og Fellesråd, Bøler skoles venner, Bøler Samfunnshus, biblioteket og svømmehallen for bare å ah nevnt noe. Og så har han jo alltid hatt en forankring i Arbeiderpartiet. Det var derfor helt naturlig at det ble oppgaver knyttet til bydelsutvalget, ja, nærmest selvfølgelig også som leder.

Humor

Når man møter Kai Ekanger, erfarer man fort at humoren ligger langt fremme selv om han også kan være både bestemt og skarp.

– Men gjennom et langt liv har jeg erfart at man ofte kan komme lettere frem med et smil og humor.

Derfor kom en litt spesiell figur inn på Bøler godt hjulpet av Ekanger.

– Ja, du tenker på ridderen Don Quiote. Han har hjulpet oss mye spesielt i kampen mot byråkratene. Og denne merkelige figuren som for øvrig har blitt laget i to forskjellige varianter, har hatt en egen evne til å få med seg hjelpere i form av væpnere.

Mange av disse kan man lese om i boken "Bøler er stedet" som Ekanger også har vært en stor bidragsyter til.

Forbilde

Nå kan det vel ikke sies at Kai Ekanger har hatt en finger med i alt som har skjedd på Bøler, men mye har hans engasjementsevne ført han borti.

– Det var jo ikke alle som var like begeistret over det vi fikk til, smiler han. – Da vi laget Bølerrapporten, og alle bydelsutvalgene fikk som oppgave å gjøre tilsvarende, var det ikke alle som ble så glade. I slike rapporter skulle nemlig skrives inn alt hva bydelen hadde og hva de trengte - altså oppgaver. Men det ble gode arbeidsverktøyer da de ble ferdig.

Østmarka

Med Østmarka som nærmeste nabo, har det vært naturlig med turer. Og også her har det blitt oppgaver.

– Jeg kom i kontakt med motstandsfolkene som hadde tradisjonen å ha en markering i mai ved bautaen på Sarabråten. Etter hvert ble det slik at Bøler Vel og Fellesråd påtok seg oppgaven med å arrangere denne så etter hvert så tradisjonelle minnestunden. Og i vellet var jeg jo ganske sentral.

Da så etter hvert rådet ble nedlagt, var det Østmarkas Venner som kom inn i bildet, og også her ble Ekanger naturlig involvert. Således hadde han i mai i år sin 43. oppgave på Sarabråten, og da var det selveste statsminister Jens Stoltenberg han kunne ønske velkommen.

– Her får vi anledning til å vise vår takknemlighet til de som kjempet for oss, og personlig får jeg anledning til å minnes min far som var engasjert under krigen.

80 år

Helt fra 1961 har altså Ekanger bodd på Bøler og virket for sitt lokalmiljø - det vil altså si gjennom halve livet. Leiligheten i Olav Nygards vei rommer mye av Bølers historie. Han kan bla i gamle informasjonshefter fra Bøler Vel og Fellesråd, han kan lese i Bøler-boken og går han ut på verandaen, kan han spørre Don Quiote til råds. For en kopi av den gamle og virksomme ridders hode har fått plass her. Også et sirlig innrammet bevis på at han har fått Kongens fortjenestemedalje i gull henger på veggen.

– Det har vært mange oppgaver opp gjennom årene, men jeg minnes dem stort sett bare med glede, sier 80-åringen (18. juli) som har levd etter Bøler-bokens tittel - BØLER ER STEDET.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere