Bli med på kunstreise på Nasjonalgalleriet

Den nye, faste utstillingen på Nasjonalgalleriet har fått tittelen «Livets dans» etter Munchs berømte maleri.

Den nye, faste utstillingen på Nasjonalgalleriet har fått tittelen «Livets dans» etter Munchs berømte maleri. Foto: ILLUSTRASJON: EDVARD MUNCH

Nasjonalgalleriet har nymontert hele 2. etasje og inviterer til nyåpning fredag 29. april. Da byr de på en kunstreise de har kalt «Livets dans».

SENTRUM: 2. etasje i Nasjonalgalleriet har vært stengt siden begynnelsen av mars. Nå inviteres publikum med på en reise fra antikken til 1950-tallets modernisme. Hovedvekten vil være på norsk kunst etter 1800.

– Tittelen på utstillingen er hentet fra Edvard Munchs berømte maleri «Livets dans». Dans kan også være en metafor på livet, samt på kunsten som beveger seg og som man blir beveget av, skriver galleriet i en pressemelding.

Skiftende utstillinger

I noen saler er norsk kunst stilt ut sammen med europeisk fra samme periode. Dette er med på å understreke den sterke tilknytningen til fransk, tysk og dansk kunst. I enkelte saler vises grafikk og tegninger i samspill med malerier.

En av salene inneholder skiftende utstillinger. Først ute er utstillingen «Blyge blikk» som viser 12 tegninger av Adolph Tidemand i dialog med fotokunstner Trine Søndergaards viser seks malerier og seks tegninger fra serien «Strude».

Les også: – Kunsten ut til deg og meg

Kronologisk

Med mer enn 4000 malerier, 1000 skulpturer og nesten 50.000 arbeider på papir, er Nasjonalgalleriets kunstsamling den mest omfattende og mangfoldige i Norge og en av de største i sitt slag i Nord-Europa.

– Utstillingen presenterer i kronologisk oversikt mer enn 300 norske og internasjonale mesterverk fra renessansen, barokken, romantikken, realismen, impresjonismen, symbolismen, kubismen og moderne abstraksjon, opplyser Nasjonalgalleriet på sin nettside.

Spesielt fremheves bilder av J.C. Dahl og romantikken, Christian Krohg og realismen, Edvard Munchs berømte verk og det norske stemningsmaleriet rundt 1900. Kunstverkene består av malerier, skulpturer og kunst på papir.

Egne saler

Norsk malerkunsts «far» J.C. Dahl har fått en egen sal. Det samme gjelder Christian Krohg og Edvard Munch. I Munch-salen vises hovedverk som «Skrik», «Madonna», «Pikene på broen» og selvfølgelig «Livets dans».

Ellers presenteres eldre utenlandsk kunst, blant annet russiske ikoner fra Novgorod, tyske malerier av Lucas Cranach d.e. og grafikk av Albrecht Dürer.

Monet og Picasso

Museets utsøkte samling av fransk kunst fra 1800- og tidlig 1900-tall omfatter sentrale verk av Édouard Manet, Claude Monet, Paul Cézanne og Pablo Picasso. Langaardsalen fra 1923, som inneholder Christian Langaards testamentariske gave med kunst fra renessansen og barokken, er nå en del av den nye basisutstillingen.

Fra den store og flotte samling av nordisk kunst vises blant annet verk av Vilhelm Hammershøi og Anders Zorn.

Tre år

Utstillingen er kuratert av avdelings direktør for eldre og moderne kunst, Nils Ohlsen. Den skal henge fram til 31. desember 2014.

Les også: Erotikk i Galleri LaVie

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.