*Nettavisen* Nyheter.

Bli sett i høstmørket

n n Den store refleksjakten 2006 er i gang. Elever fra 75 skoler i hele Oslo dukker ned i skuffer og skap for å finne frem gamle reflekser som ikke er i bruk lenger.
n n Det er all grunn til å tro at det vil bli god fangst, i hvert fall for de som ikke har vært med på en slik opprydding tidligere. I den klassen som vant refleksjakten for hele Norge fant elevene i snitt 29 reflekser hver.
n n Det tyder på at de fleste har gått til anskaffelse av refleks mange ganger, men at de fort havner på et ukjent sted og at vi ikke er veldig flinke til å bruke denne nødvendighetsartiklen. Derfor er det bra vi har Trygg Trafikk og andre som passer på oss. Konsekvensen av å mangle refleks kan bli fatal. Noen myke trafikanter tror dessverre at de er udødelige, og at de dermed også kan være usynlige i trafikken. Det kan bli en dyr lærepenge.
n n Hver eneste høst er det kampanjer for å få oss til å huske refleks. I år er den store refleksdagen om to uker, torsdag 9. november. Startskuddet for refleksjakten har allerede gått. Og Trygg Trafikk er i disse dager ute på skolene for å informere om hva refleks betyr.
n n Det er enkel, men like fullt viktig, informasjon. I mørke høst- og vinterkvelder kan det nesten være umulig for bilisten å se fotgjengeren langs veikanten. Du må nesten ha kjørt bil selv for å forstå det, men det beste du kan håpe på er å bli oppdaget på 25-30 meters hold.
n n Med refleks derimot er du synlig på 140 meters avstand selv om bilen bare har nærlysene på. Med fjernlys øker synligheten til 400 meter. Å bruke refleks reduserer ifølge TØI (Transportøkonomisk Institutt) risikoen for å bli påkjørt med hele 85 prosent. Annen statistikk fra samme hold forteller at rundt 40 prosent av alle fotgjengerulykker skjer i mørket. Vi er dessverre inn i høysesong for denne type trafikkulykker. Og det er alvorlige ulykker vi snakker om.
n n Tallenes tale er nedslående. Bare 20 prosent av den voksne befolkningen bruker refleks når de går ute i mørket. Dette til tross for at nesten alle svarer at de tror refleks øker deres egen sikkerhet som fotgjengere.
n n Høstens offensiv retter seg ikke bare mot skolene. Folk som besøker Oslo-kinoene på refleksdagen vil få gratis reflekser. Drosjekunder og reisende med Oslo Sporveier vil oppleve det samme. Ja til og med parkeringsvaktene skal ha reflekser tilgjengelig for utdeling. Gjennom plakater på busser, trikker, t-banen, på leskur og hos bydelene og drosjeholdeplassene skal alle bli minnet om hva det handler om.
n n Ta alltid på refleks på yttertøyet og gå ikke utenfor døren uten å passe på at refleksen sitter på riktig sted. Husk minst en refleks på hver side, helst i knehøyde og bytt ut de gamle refleksene når de får riper og skraper. Vel hjem!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.