RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bli sett i mørket!

nn En del av det å være «nordboer» er å vende seg til høstmørket. Det kan være vanskelig å forestille seg på lange, varme og lyse sommernetter, at bare noen få måneder senere er det mørkt når vi står opp, mørkt når vi går til skole eller jobb, og mørkt når vi går hjem igjen. Mange er flinke til å klage på det depressive mørket, men de aller fleste greier å leve med, på godt og vondt. Det beste med høstmørket er likevel at vi kan hygge oss litt ekstra inne?

nn Men vi må jo ut. Ut og gå i mørket. I mørket er det ikke lett å bli sett. Det skal ikke mer til enn å kjøre bil på en dårlig opplyst vei, og oppdage at det går en fotgjenger i veikanten. Dessverre hender det titt og ofte at bilføreren oppdager fotgjengeren for sent. Er det fordi bilføreren ser dårlig, eller fordi fotgjengeren har for høye tanker om sin egen synlighet? Vi skal ikke trekke forhastede konklusjoner (mange bilførere ser kanskje ikke så godt som de burde), men når det gjelder høstmørket, tør vi påstå at det er sistnevnte som er gjeldende.

nn Tallenes tale er klar. I Oslo bruker bare 7,5 prosent av folk refleks i høstmørket. Det er for lite. Det skaper utrygghet, både for bilister og fotgjengere. Vi bruker jo bilbelte når vi kjører bil, da burde det være like naturlig å bruke refleks når vi går i mørket. Skoleelever over hele byen har brukt de første høstukene på å samle reflekser. Den årlige Refleksdagen er nettopp markert i Rådhuset. Fokuset på å være synlig i høstmørket skaper engasjement blant en ny generasjon. Der vi gjerne skulle ha oppfordret foreldre og andre voksne om å utstyre sine små med refleks, er det nok mer virkningsfullt å snu litt om på det. – Barn og unge, pass på at foreldrene deres har på refleks når de går ut! Her er noe å ta med seg:

Uten refleks er du som trafikant først synlig på 25–30 meters hold, mens man med refleks er synlig på 140 meters hold når bilen bruker nærlys. Har bilføreren på fjernlys er man synlig på 400 meters avstand dersom man bruker refleks. Og er pappa vanskelig å overtale, så kan du jo gi ham årets refleks, designet av Magne Furuholmen fra a-ha. Det er ganske tøft.

Bruk refleks og bli sett i mørket!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere