RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Blir aldri lei Hedda Gabler


Regissør Peer Perez Øian og teatersjef Hanne Tømta.
FOTO: JULIE MESSEL
Regissør Peer Perez Øian og teatersjef Hanne Tømta. FOTO: JULIE MESSEL
Regissør Peer Perez Øian (29) fra Grünerløkka går rett i kjernen når han setter opp Hedda Gabler på Nationaltheatret til høsten.

LØKKA/NATIONALTHEATRET: – Jeg har ikke stått på hovedscenen på Nationaltheatret siden jeg som 17-åring var statist i Brand-oppsteningen til Stein Winge, ler 29-årige Peer Perez Øian fra Grünerløkka.

I dag stod han altså igjen på scenen, men i denne anledning som regissør på høstens Hedda Gabler, med Andrea Bræin Hovig, fra St. Hanshaugen, i tittelrollen.

– Det er en tekst man går til med en viss ydmykhet. Men jeg er glad jeg har fått en personlig inngang til stoffet, og er glad det er en tekst mange kjenner til, sier Øian, som knapt er kommet i gang med leseprøve på stykket, før han må svare på hvem, hva og hvorfor.

Øian er nyuteksaminert fra regilinjen på kunsthøgskolen i Oslo, og er sånn sett Nationaltheatrets ferskeste kort kommende sesong.

Sannhet

En av de kanskje mest erfarne hovedstadsteatret har å by på er Stein Winge.Han var på alle måter tilstede i dag da han i anledning pressekonferansen, av alle ting, kom opp gjennom luken i gulvet med en stor flosshatt. Han setter opp Galileo, om vitenskapsmannen Galileo Galilei.

– Jeg har satt opp stykket før, og setter den opp igjen, sa den erfarne regissøren, som får følge av en annen traver i rollen som Galileo Gallilei, nemlig Bjørn Skagestad.

Sentralt på dagens pressekonferanse stod nettopp Stein Winge, fordi det er 20 år siden han startet Ibsen festivalen.

– Det var et slit å få det til, det var ingen godvilje fra Nationaltheatret. Vi ringte den gang til Trygve Hegnar: " En Ibsen-festival, sier du? For noe vrøvl, også slang han på røret.

Julestjerne

Men Stein Winge lot seg altså ikke stoppe, og festivalen arrangeres altså for tyvende gang til høsten.

– Det er vi svært glade for, sa teatersjef Hanne Tømta, og introduserte altså: Hedda Gabler, som settes opp på malersalen, den tyske regissøren (som satte opp Markens Grøde) Sebastian Hartmanns Ibsenmaskin, og den franske regissøren Laurent Chetouanes Et dukkehjem – med Agot Sendstad i hovedrollen.

Ellers byr høsten på Faderen av Strindberg, som settes opp av Victoria Meirik, Ifigenia som settes opp av tidligere Nationaltheateret-sjef Eirik Stubø og, endelig for mange, Reisen til julestjernen.

På Thorsovteatret settes stykket Herr Kolpert opp, i regi av svenske Sofia Jupiter.

Ibsenfestivalen arrangeres 26. august - 11.september.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere