RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Blir bydel for middelklassen

Paul Håvard Kvangraven er mannen bak levekårsindeksen for hovedstaden. Hans dom er klar; Oslo indre øst er i ferd med å friskmeldes.

OSLO INDRE ØST: Jeg er hundre prosent sikker på at utviklingen er positiv, sier Paul Håvard Kvangraven. Som spesialrådgiver i Utviklings- og kompetanseetaten er han den i Oslo som trolig har det aller beste grunnlaget for denne uttalelsen. I forrige uke skrev Østkantavisa om levekårsindeksen til Oslo kommune, der bydelene i indre øst kommer dårlig ut.

Middelklassens bydeler

For ti år siden var det billigst å bo i Oslo indre øst. Boligmassen var forfallen, og deler av bydelene var nærmest slumområder. En storstilt opprustning får æren for at levekårene nå stadig blir bedre her.
Det har vært en enorm opprustning av boligmassen. Man kan jo omtrent ikke gå ned en eneste gate uten å se stillaser. Dette har ført til en utskifting av befolkningen. Den eldre befolkningen har hatt et naturlig frafall, og inn flytter unge, ressurssterke mennesker, sier Kvangraven, som tror bydelene i Oslo indre øst kan bli sentrum for den nye middelklassen.
Hvis jeg skal framskrive noen tendenser så er det at disse bydelene blir preget av en mer klar middelklasse,sier han.

Fortsatt utfordringer

Kvangraven bor selv på Grønland, og snakker dermed både av personlig og profesjonell erfaring når han forklarer utviklingen i bydelene i indre øst. Selv trives han som plommen i egget, og statistikken han sysler med i arbeidstiden viser at han slettes ikke er alene.
I en publikumsundersøkelse kommunen har gjort viser det seg at det har vært en markant økning i trivselen til folk i indre øst-bydelene, sier han, men legger til at det fortsatt vil være utfordringer.
Det er en del paradokser. Alle tre bydelene har stor tilflytting av høyt utdannede og høyt lønnede. Likevel er det fortsatt høyest arbeidsledighet på Grünerløkka, størst utgift til barnevernet på Sagene og høyest utgift til økonomisk sosialhjelp i Gamle Oslo. Det viser at det har blitt en mer mangfoldig og sammensatt befolkning. Dette skaper utfordringer for bydelene ved at man må ønske innflytterne velkommen, samtidig som man har en beredskap for de vanskeligstilte, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere