*Nettavisen* Nyheter.

Blir et oppbevaringssted

Medlem av samarbeidsutvalget, Kerstin Kapsberger, reagerer med frustrasjon på nyheten om nedbemanning.

For en drøy måned siden kom beskjeden om nedbemanning i Kurland barnehage.

FURUSET: Vi har nesten ikke rukket å reagere, sier Kerstin Kapsberger. Hun er mor til to barn i Kurland barnehage og hun sitter i samarbeidsutvalget. Kapsberger tar nyheten om nedbemanningen med frustrasjon og er ikke glad for at en av de ansatte ved barnehagen må gå.

Det er viktig å investere i fremtiden, og kutt i skoler og barnehager er kortsiktig tenking. Norge skal bruke milliarder på jagerfly, og det er provoserende. Ett jagerfly mindre, så er pengeproblemene i barnehagene løst, sier Kapsberger.

Likhet for arealene

Bakgrunnen for det foreslåtte kuttet fordi Bydel Alna har hatt en gjennomgang av bydelens barnehageareal. Bydelene følger ett arealprinsipp, hvor man skal beregne ansatte etter areal, og ikke etter avdelinger.

Vi har fått ulike forklaringer. Noen sier det er på grunn av dette likhetsprinsippet, mens andre sier det er på grunn av innsparinger, sier Kapsberger.

Hun mener selv at likhetsprinsippet ikke kan gjelde for alle barnehager.

Det fungerer ikke å tenke sånn. Da må vi begynne å flytte vegger her.

I dag er det 12 årsverk i barnehagen. Av disse er det pedagoger, heltidsansatte, deltidsansatte, ekstrahjelper og vikarer.

Kapsberger frykter at barnehagen til slutt blir et oppbevaringssted.

Barna har krav på pedagogisk læring. I Kurland barnehage er det flere utfordringer. Flerspråklig barn som trenger ekstra støtte, det er en økning av barn med spesielle behov og barn som ikke kan språket. I tillegg er det jo gratis kjernetid, noe som gir større pågang. De burde heller fått flere ansatte, enn å kutte ned bemanning der det trengs, kommenterer Kapsberger.

Vil utvide

Kapsberger mener at det er viktig at barnehagen får beholde de fire avdelingene og alle de ansatte.

Om vi skal forholde oss til ansatte etter arealberegninger, da bør vel heller veggene rives ned, sier hun.

Kurland barnehage foreslår heller en utvidelse av arealene, slik at de kan imøtekomme bydelens krav om antall ansatte i forhold til antall barn.

Det ville vært den beste løsningen for barna. Her er det fire avdelinger som alle trenger en pedagogisk leder og de assistentene som er. Men et kutt er konsekvensene mange, blant annet at en ansatt bil ha lang tid alene med hele elleve barn, sier Kapsberger.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.