RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Blir ikke hørt


Gjengen i Sentralt Ungdomsråd var ikke veldig sure, men krever rett til å uttale seg.
Gjengen i Sentralt Ungdomsråd var ikke veldig sure, men krever rett til å uttale seg.
Sentralt Ungdomsråd i Oslo (SUR) føler at politikerne ikke hører på dem. Nå har Torger Ødegaard fått walkie talkie av ungdommen.

OSLO: Sentralt Ungdomsråd i Oslo (SUR) er misfornøyd med behandlingen de får av Oslo kommune. Derfor inviterte de politikere og byråkrater til dialogkonferanse.

- Politikerne oppfordrer ungdom til å engasjere seg, men i praksis møter vi et massivt og tungrodd byråkrati som nekter å samarbeide, sa lederen for rådet, Manvi Rohatgi (17), i forkant av konferansen.

SUR opplever at sakene som vedtas i bystyret ikke blir fulgt opp av ansvarlige saksbehandlere i kommunen, og mener dette ikke bare er alvorlig for ungdommens engasjement, men også for demokratiet som sådan.

- Her for å lytte

Foruten ordfører Fabian Stang og byråd for kultur og utdanning, Torger Ødegaard fra Høyre, var det bare nestlederen i kultur- og utdanningskomiteen, Kjell Veivåg fra Venstre som hadde funnet veien til Grubbegata for å snakke med ungdommen.

- Vi er veldig skuffet over at ikke flere politikere deltar. Dette viser kjernen i problemet; det er lett å klage over uengasjert ungdom, men politikerne må selv være villige til å gå i dialog med ungdommene. De må vise at de unge er viktige nok til at det er verdt å bruke tid på å møte dem, sier rådgiver Eli Sirnes Willumsen.

- Jeg er her med en utstrakt hånd og for å lytte. Jeg opplever frustrasjon, og det er min fordømte plikt at dette ikke skjer fremover, sa Ødegaard til de mange og engasjerte SUR-representantene.

- Men det er ikke sikkert vi er enige, da, understreket han.

Byråden oppfordret ellers spesielt minoritetsungdom til å engasjere seg.

- Det er viktig for byen vår og for fremtiden, sa han.

Krever respekt

Siden SUR ble opprettet som høringsorgan i 2005 har rådet bare fått noen få saker fra kommunen. Rådet har gjentatte ganger bedt om møter med ulike byrådsavdelinger både i forbindelse med konkrete saker, og for å diskutere samarbeidsformer.

- Enten vil de ikke møte oss, eller så skjer det ingen ting i etterkant, sier Rohatgi.

I følge FNs barnekonvensjon (§ 12) har barn og unge rett til å uttale seg i alle saker som angår dem. Sentralt Ungdomsråd mener de bare har fått innblikk i en brøkdel av sakene rådet burde bli konsultert i.

- Nå håper vi på en bedring. Men det vil nok bli en langvarig prosess. Det vil ikke skje over natta, oppsummerte SUR-lederen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere