*Nettavisen* Nyheter.

Blir nektet eget bad

I Maridalsveien 205 deler 15 leiligheter to toaletter og to dusjer. Det synes ikke Plan- og bygningsetaten er noe å ta hensyn til.

BJØLSEN: I fire år har beboerne i Maridalsveien 205 jobbet for å få egne bad i leilighetene. Slik situasjonen er i dag må femten personer i hver gang dele to toaletter og to dusjer. Det blir ofte trangt om morgenen, og uten kontinuerlig renhold blir det raskt ufyselige forhold i fellestoalettene.
De siste fire årene har styret i gården jobbet hardt for å kunne bygge ut, slik at alle leilighetene skal få eget bad. Et krav de ikke mener er urimelig i 2007. Bare et fåtall gårder i Oslo har fortsatt bad på gangen, og fra 2010 vil det bli ulovlig for utleiere å tilby slike forhold.
Vi har en standard som ikke er verdig i 2007, sier styreleder Oddbjørn Hansen.
Men slikt gjør ikke inntrykk på Plan- og bygningsetaten. De avslo i forrige uke bygårdens søknad om utbyggingen som vil gi akseptable leveforhold i gården.

Vantro

Styreleder Oddbjørn Hansen vet ikke om han skal le eller gråte.
Det finnes ingen god grunn til å avslå søknaden, og ingen her skjønner helt hva Plan- og bygningsetaten mener er problemet. I avslaget vingler argumentasjonen fram og tilbake, før de lander på en helt tilfeldig konklusjon. Etter seks måneders ventetid hos Plan og bygg ser det ut som saken er behandlet på én dag, sier Hansen.
For å kunne finansiere utbyggingen ønsker beboerne å bygge 26 nye leiligheter på det som nå er loft og fellesbad. De vil også bygge et parkeringsanlegg i kjelleren som vil bidra til å gjøre ombyggingen økonomisk gjennomførbar.

Ikke Oslo Plaza

Plan- og bygningsetaten hevder på sin side at "tiltakets kompleksitet og omfang" gjør at ombyggingen ikke kan behandles som byggesøknad, men som bebyggelsesplan. Med andre ord; det vil gå mange år før det igjen er håp om at noe som helst kan skje.
Jeg lurer på hvilke sanitærforhold Plan- og bygningsetatens ansatte har hjemme hos seg selv når de sier at det ikke er "særlige grunner" for å tillate denne ombyggingen, sier en undrende styreleder.
Alt så nemlig ut til å være i orden. Gården eier arealene de ønsker å bygge på, disse er regulert til "byggeområde for bolig", og etter utbyggingen vil man fortsatt ha mye større grøntarealer enn naboene. Bydelsutvalget i Bydel Sagene støtter også enstemmig utbyggingen, og har uttrykt bekymring for at det ellers kan skje en forslumming i gården.
Det er ikke noe gigantisk Oslo Plaza vi skal bygge. Men det ser ut som Plan og bygg nærmest tror utbyggingen vil endre jordas gravitasjon, sier Hansen lakonisk.
Han reagerer på at argumentasjonen avslaget bygger på vingler i alle retninger. Plan og bygg innrømmer at naboprotestene ikke bør tas til følge, de sier også at fasadeendringen ikke er avgjørende, da bygningen verken er på Byantikvarens gule liste eller er regulert til bevaring. Naboers sol- og utsiktsforhold berøres heller ikke i nevneverdig grad. Likevel hevder etaten at ombyggingen ikke "svarer til de utfordringer som foreligger i forhold til utforming, planløsning og bokvalitet".
Hele avslaget bærer preg av hastverksarbeid. Det føles utrolig urettferdig, sier Oddbjørn Hansen, som nå vil klage på vedtaket.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.