*Nettavisen* Nyheter.

Blogger verden rundt

Lillian Ysen Biørnstad har fullpakket sekk og er full av pågangsmot før den ni måneder lange reisen rundt kloden. Foto: Øystein Dahl Johansen

Med ryggsekk og iPhone skal Lillian Ysen Biørnstad (20) fra Manglerud blogge fra reise verden rundt.

MANGLERUD:Sist søndag satte Lillian seg på flyet til Buenos Aires hvor det ni måneder lange eventyret starter.

– Jeg har planlagt turen siden nyttår, sier hun til Nordstrands Blad da vi besøkte henne hjemme på Manglerud like før avreisen.

Reiseruta går gjennom Argentina, Peru, Ecuador, Panama, Costa Rica, Mexico, Los Angeles, Las Vegas, Cuba, Jamaica, New Zealand, Hong Kong, Kina, Vietnam, Kambodsja, Laos og Thailand. Reiseruta er satt sammen med inspirasjon fra favorittkanalen Travel Channel og grundige undersøkelser på nettet.

Ikke bare på loffen

Selv om turen går innom noen av verdens flotteste strender og inkluderer aktiviteter som rafting, kajakkpadling, turer til vulkaner og langtur langs inkastien til Machu Picchu, skal Lillian også jobbe som frivillig.

– Jeg skal jobbe ti dager på en gård i en fjellandsby i Peru. Det er gjennom organisasjonen World Wide Opportunities on Organic Farms (WWOOF) som satser på økoturisme. På gården skal jeg lære om hvordan de produserer sjokolade og kaffe fra grunnen av ifølge gamle inkatradisjoner, sier hun.

Spanskkurs i jungelen

Lillian snakker flytende fransk etter to års kokkestudier i Frankrike, spansken er det verre med. Derfor går turen videre fra Peru til Ecuador hvor hun skal gå fire uker på spanskkurs, samtidig som hun jobber som frivillig på et senter for skadde og eierløse dyr.

Språkkurset krones med en ukes tur inn i Amazonas-jungelen, en beslutning som kanskje ikke var like gjennomtenkt.

– Det kan jo bli veldig spennende, for jeg har krypdyrfobi deluxe, men jeg kan ikke bakke ut nå, jeg får bare være tøff og komme meg gjennom det, sier hun.

Kultur, språk og historie

Turen er planlagt ned til minste detalj. Reiseruta er plottet inn i iPhonen og all research på historie, steder og kultur er gjort på nettet.

– Jeg reiser for å lære og oppleve og har ikke lagt opp et for stramt program. Jeg har ikke lyst til å gjøre det overfladisk, men å bli kjent med mennesker, kulturer og språk underveis, sier hun.

Etter en busstur gjennom Mellom-Amerika er planen å tilbringe julaften sammen med mor og lillebror i Mexico.

– Det skal bli godt å slappe av med familien i jula, sier hun.

Reiser alene

Underveis på den ni måneder lange turen satser Lillian på å overnatte på ungdomsherberg og på sofaen til fremmedfolk.

– Jeg er med i nettsamfunnet couchsurfing.com hvor man kan bo hjemme hos folk.

Lillian har valgt å reise alene, dels fordi hun mener det er letter å lære språk og komme i kontakt med andre på den måten. Dels fordi hun vil gjøre det hun selv vil når hun først er ute på langtur.

– Jeg får nok bare en sjanse til å reise på en slik tur og jeg liker å bestemme alt selv og ikke inngå kompromisser. Dessuten er det jo skummelt å utsette et vennskap for noe slikt, sier hun.

Shopping

Turen har hun spart til siden november. Det har blitt mye jobbing og en sparsom tilværelse.

– Jeg er jo glad i å shoppe, så jeg har bare måttet holde meg unna butikker.

Bortsett fra det hun karakteriserer som en kjempesprekk i januar, skal det nok gå bra på turen også. Sekken er nemlig liten og allerede fullpakket.

– Jeg må jo bære med meg alt på turen, så det blir nok ikke så mye shopping, sier hun.

Hvor er Lily?

Internett har vært viktig i planleggingen, nå skal hun også oppdatere venner og familie om hvor i verden hun befinner seg på bloggen Hvor er Lilly?

– Jeg skal bestrebe meg på å oppdatere bloggen med hvor jeg er, hva jeg opplever og alt det morsomme jeg gjør for å gjøre folk misunnelige, sier manglerudjenta.

Følge reisen til Lillian på www.hvor-er-lilly.blogspot.com.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.