*Nettavisen* Nyheter.

Blomster til naboen

Vakker og duftende, eller mørk og stikkende? Hekken din kan si alt om hvilken holdning du har til naboen.

Folk er gjerne opptatt av at hekken de planter vokser raskt, ikke koster for mye og skjermer for innsyn. Ikke hva hekken signaliserer til omverdenen.
Det er klar forskjell mellom en blomstrende spireahekk og en truende og mørk hekk som stikker, sier Egil Hansen, forfatter av boken "Prydbusker og trær for norske hager".
Han legger til at det er best å sitere naboloven om utsyn og innsyn og plassering i forhold til grenser i en artikkel om hekker. Det sier ikke så lite om nordmenns forhold til nettopp naboen.

Mørk mur

Landskapet blir lett uvennlig av en thuja- eller granhekk ut mot gaten eller naboen. Særlig hvis hekken er så høy at man ikke kan se over den. Det skaper mindre kontakt mellom folk, sier Kathrine Strøm, som er overgartner i Botanisk Hage.
Hun synes både thuja og gran som hekk er både kjedelige og uvennlige. Og anbefaler heller planter som gir glede, både ved duft og utseende, samt variasjon i årstidene.
Agnbøk er en fin hekk hvis du skal ha klipt hekk. Bor du landlig til er syrin en fin fri hekk som dufter godt, og Junisøtmispel er en av de aller beste, den vokser tett og fint.
Landskapsarkitekt Annie Mette Riis i Det norske Hageselskap er enig i at mange vintergrønne hekker kan bli triste.
De tette og mørke hekkene av thuja og gran vitner nok litt om at husene er blitt større mens tomtene ikke er blitt det. Folk har behov for å lage seg litt privatliv i de små hagene sine, og klipte hekker tar minst plass. Men høye hekker skaper mye skygge, kommenterer hun.
Landskapsarkitekten ber hageeiere tenke over behovet for å skjerme hagen på vinteren. Det er en årstid da vi normalt ikke bruker hagen så mye. Og det finnes utallige flotte planter å velge mellom til hekker som ikke bør klippes.

Mange muligheter

I tillegg til mange forskjellige sorter hekk, kan man avgrense eiendommen med en levegg, et gjerde, en espalier der klatreplanter kan trives, man kan lage en skjerm av planter, som solsikker. Plante små trær, høye stauder eller velduftende urter, foreslår Riis.
Det norske Hageselskap har gitt ut et hefte med råd til boligbyggelag. Der står det at hekken bør være 2-3 meter og sammenhengende for å gi romavgrensning og å skape le. Samtidig at en bør unngå busker med giftige bær eller torner som barn kan skade seg på.
Jeg glemmer aldri en hekk med Nevada-roser som jeg så i Sverige for nesten 20 år siden, forteller Rein Lae Solberg som driver RoseExperten. Og ser for seg et uttall store, hvite roser på rad og rekke.
Egil Hansen mener også det er noe eget sommerlig og frodig med blomsterhekkene.
Det er sjarmerende å se knopper om vinteren og skudd om våren og slik følge årstidene i hekken. Det markerer skille mellom vår og sommer, høst og vinter. Og jeg tror den aller vennligste og lyseste hekken mot din egen hage og naboen, må være en hekk av brudespirea av sorten Grefsheim, foreslår Hansen.
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.