Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bobler til brosme

EKSPERT: Ole Martin Alfsen er Vinkelner og Fagansvarlig Mat og Drikke ved Kulinarisk Akademi. Ansvarlig for Vinkelnerutdannelsen i Norge, og aktuell med boka "Mer".
EKSPERT: Ole Martin Alfsen er Vinkelner og Fagansvarlig Mat og Drikke ved Kulinarisk Akademi. Ansvarlig for Vinkelnerutdannelsen i Norge, og aktuell med boka "Mer".
En frisk pinot blanc vil gjøre susen i Grenoble, eller hva med en musserende chardonnay?

ANBEFALT: Crémant de Jura Brut, Benoit Badoz, Jura, Frankrike.

Brosme er en saftig, men mager delikatesse med fast konsistens og en ren, rik fiskesmak som kan minne om havet selv. En vin til brosme bør ligge i samme lende.

Den bør være mineralsk, slank og konsentrert, med en ikke for dominerende syre. Veldig høy syre kan bryte med fiskens magre konsistens, i så fall bør tilbehøret tilpasses syren.

Her er tilbehøret både salt og relativt syrlig. Vinfølget bør altså ha god frukt og et visst syrenivå, og både saltnivået og umamien fra soyasausen tilsier at vinen bør være ueiket.

Her kan en konsentrert og frisk pinot blanc være et godt alternativ. Mange av disse vinene har en mineralsk aromaprofil, samtidig som smaken er diskret. De har gjerne en god men ikke for intens munnfølelse, og kan legge seg godt inn og komplimentere smakene på tallerkenen, uten å ta for mye plass.

80072 Weissburgunder 2007, Kellerei Kaltern, Trentino / Alto Adige, Italia. Kr 124.90 (Hovedsortiment) matcher denne retten perfekt, der den renser og frisker opp; er ren, frisk, floral og eplete i smaken og har det nødvendige av fylde og friskhet.

Et annet alternativ, som er litt mer feststemt og enda nærmere Grenoble, er den musserende vinen 80085 Crémant de Jura Brut, Benoit Badoz, Jura, Frankrike. Kr 146.90 (Fullsortiment).

Den er laget på chardonnay, som i rene, friske og ueikede utgaver også vil gå godt til denne maten. Vinen gir fin fylde og friskhet til maten, men kombinasjonen er litt mer "støyende" og strukturert på grunn av kullsyren.

Likevel harmonerer den fint med smakene av fisk, krutonger, sitrus og soya, og lander skummende flott i munnhulen.


Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!