RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bogstad kunstisbane nå igjen

Det er ganske betegnende for utviklingen i vårt samfunn at utredninger, meninger og synsing om lokale viktige saker kommer fra folk ansatte i offentlige kontrolletater. Disse menneskene kjenner ikke til de lokale forhold, bor ikke der, er ikke oppvokst der, har vel nesten aldri satt sin fot der og har heller ikke satt seg godt nok inn i situasjonene. Slik er det også med denne saken.

Jeg har akkurat fått tilgang til ulik korrespondanse fra by- og riksantikvaren vedrørende Bogstad Vinterparadis som opprører meg litt. Jeg har hatt min oppvekst i dette området, bor her nå innimellom som pensjonist, og føler meg derfor mer kompetent til å ha "synspunkter" på saken enn de som står for korrespondansen. Det er mange forhold som er tatt opp som jeg ikke har forutsetning for å kommentere, men vil ta for meg som følger.Belysning:

- Lysmastenes "drastiske" inngrep både i slukket og tent stand.

- Ønske om å utnytte lysanlegget også til golfbruk i sommersesongen, slik at anlegget vil kunne bli belyst i mørket i størstedelen av året.

- Lysmengden fra banen om vinteren vil kunne virke sjenerende i et stort område, uansett blending.

- Banebelysningen fra "høye" master vil slå hardt ut i "disig atmosfære og lave skyer".

Mye av dette er konstruert og trenger vel ikke kommenteres. Vi som bor her oppe i Olaf Bullsvei er kjent med belysning om kvelden vintertid. Vi ligger rett imot flomlyst idrettsanlegg med skytebane på Fossumjordet, og ikke minst sagbruket til Løvenskiold. Vi lever bra med det. Jeg har aldri hørt noen klage, og vi skulle vel også kunne tåle noen lux til noen timer om kvelden en kort vintersesong.Trafikken:

- Uten at det er nærmere beregnet i fremstillingen må det påregnes øket biltrafikk på den delen av Ankerveien som vel fremdeles er regulert til friområde.

- Den økede trafikkbelastning på den stille, hittil mer urørte delen av Ankerveien.

- Biltrafikken vil øke, uten at det er redegjort nærmere for tilpassingen til miljøet langs Ankerveien, som nødvendigvis må endres?

- Etter vår vurdering kan nødvendig infrastruktur i form av kjøring og parkering være underkommunisert i forslaget.

Igjen konstruert og usammenhengende. Veistubben blir i dag trafikkert av biler til skolen, i tillegg om sommeren av golfspillere og om vinteren av ski- og akeentusiaster til parkering ved golfens klubbhus. Disse bruker også Bogstad Camping som parkering, uten at det noen gang har vært støy om det. Den lille trafikken som i tillegg vil komme, en kort vintersesong, vil da ikke ha noen "katastrofale" følger. Jeg frekventerer regelmessig en rekke andre kunstisbaner med barnebarn i vintersesongen. Vi føler da aldri at vi overbelaster disse områdene med vår ferdsel, har aldri opplevd parkeringsproblem heller.Alt om denne "kulturen:

Da jeg som sagt er oppvokst i området, har brukt golfbanen med sandtak, Bogstadvannet og området omkring som tumleplass, vil jeg si som følger. Jeg husker godt hvordan området så ut da Johs Voksen pløyde jordene og svalene bygger reir i sandtaket. Det var kanskje det kulturlandskapet man nå skriver om. Det første inngrepet som ble gjort var de Murermester Jensen satte opp de første boligbokkene på den nedre delen av Voksenjordet på Røa i 60-årene. Senere kom "raseringen" av Ankerveien da skolen ble bygget og, i tillegg til denne "elendigheten", de uskjønne husene som er satt opp i samme område. Kan ikke forstå at et grøntareale som dette skulle utgjøre noen videre trussel. Slik som drivingrangen ligger i dag er den slett ikke noe vakkert syn.

Det står også som følger: "Tiltaket vil medføre at en del av Bogstad gårds jorder blir transformert til idrettsanlegg. Golfklubbens leiebaserte drift på disse arealene har hittil vært av reversibel karakter, og har ikke forringet landskapets usedvanlig høye skjønnhetskvalitet som en del av det totale miljøet ved Bogstadvannet. Det samme kan sies om den driften av campingplassen på andre siden av Sørkedalsveien"

Blir ikke transformert til idrettsanlegg, er idrettsanlegg i dag. Avtalen er så reversibel at golfklubben har investert ca. 60 millioner i utbedringer av banen! Og skjønnhetsstemplet på Bogstad camping, ja det kommer vel an på hvilke øyne som ser. For meg ser det ikke særlig ut med fastboende utenlandske håndverkere i forfalne campingvogner. Vakkert? Nei!

Ellers står det om Svenskemuren, som allerede er rasert, om markagrensene, Fossumanleggene?, Wyllerløypa?, ny skiflygingsbakke i Rødkleiva? At området er park om vinteren er også rene tøvet. Området det er snakk om, på "baksiden" av golfbanen, har da aldri vært brukt til noe om vinteren. Inngjerdet som det er, har jeg selv iallfall aldri sett ett eneste menneske sette sin fot der vintertids.

For meg virker mye at dette som bestillingsverk, noe det sikkert ikke er. Men vi som bor her oppe, det overveiende flertall, vil ha dette anlegget og berømmer Bo Callander og hans støttespillere som ufortrødent står på. Til tross for all konstruert motstand. Vi vil ikke at "utenforstående" agitatorer og kontrollører skal ta beslutninger som rammer de fleste av oss. Jeg blir litt arg når byantikvaren i Oslo avslutter sin innstilling i brev datert 21. september med "ikke bare å fraråde, men sterkt fraråde" prosjektet.Nok en gang fra bandyfarfar

Otto Bragge

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere