RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bogstad skole tar vare på alle

I snart fem år har Bogstad skole fått utvikle seg til en solid læringsarena for små og store. Skolen bygger opp rundt elevenes muligheter og evner ved å være utviklingsorientert og fremtidsrettet. Åpenhet er et viktig prinsipp på Bogstad skole, i alt fra arkitektur til samarbeid mellom hjem og skole. Derfor føles det trist når denne verdien settes på prøve og det frivillige foreldreengasjementet svekkes i sitt samspill.

Artikler i Akersposten kan gi inntrykk av at foreldre ved Bogstad skole ikke når frem med sine synspunkter eller kritiske merknader. Det er ikke riktig. Skolen har lyttet til, og lytter til, innspill fra det demokratisk valgte foreldreorganet FAU.

Når 8 av de 10 foreldre i FAU velger å fratre sine verv fordi de føler mistillit fra en foreldregruppering som har vært med å velge dem, er det dypt beklagelig. FAU har som formål å fremme foreldrenes felles interesser og være et felles forum som skal ivareta foreldres muligheter til reell medvirkning og innflytelse på utviklingen av Bogstad skole.

Det er derfor skolens ledelse og driftsstyret sammen ser det som sin viktigste oppgave raskt å få reetablert et velfungerende FAU.

Bakgrunnen for noe av uroen er at en foreldregruppering krever at Bogstad skole skal endre sin organisering. Skolen har en arkitektur som legger opp til fleksible pedagogiske løsninger. Elevene organiseres i kontaktgrupper på 16-20 elever med en fast kontaktlærer. Kontaktgruppene er aldersblandet ved at 1. og 2.trinn hører sammen, 3. og 4.trinn, 5. og 6.trinn, mens 7.trinn er alene. Kontaktgruppen møtes til faste tidspunkter, og den er elevens faste holdepunkt. I løpet av uken vil elevene oppleve ulike grupperinger på trinn eller aldersblandet alt etter aktivitet og læringsmål. Bogstad skole er ambisiøs på læring; fra grunnleggende ferdigheter til sosial kompetanse og estetiske uttrykksformer.

Bogstad skole skal være en dynamisk og endringsorientert skole, der varierte læringsstrategier brukes for å nå alle elever.

Fra skolens oppstart og frem til i dag har Bogstad skole justert sin organisering i tråd med ovennevnte. Aldersblandingen er endret fra å omfatte flere trinn til nå to og to trinn.

FAU har vært viktig pådriver og støttespiller i disse justeringene. Driftsstyret, som er skolens øverste valgte organ, bestående av lokalpolitikere fra bydelen, foreldrerepresentanter og lærerrepresentanter, har tett fulgt skolens indre liv og utvikling. Det er derfor mange av oss blir forundret når en foreldregruppering velger å fremme sine krav utenom det etablerte hjem-skole-samarbeidet.

Det er ingen tvil om at dette skaper unødvendig støy og kan føre til usikkerhet blant foreldre om Bogstad skole virkelig drives optimalt med tanke på elevenes læring og sosiale utvikling. Skolens ledelse og driftsstyret kan sammen forsikre om at det ikke er grunnlag for noen tvil eller usikkerhet knyttet til Bogstad skoles læremiljø og utvikling. Skolen har topp motiverte lærere som aktivt har søkt seg til nettopp Bogstad fordi de finner denne skolen attraktiv. Resultater og tester av Bogstads elever viser at skolen ikke har noe å skamme seg over i forhold til andre Osloskoler det er naturlig å sammenlikne seg med.

Driftsstyret skal føre tilsyn med Bogstad skole. Når det nå er reist spørsmål om aldersblandingen ved skolen, har driftsstyret enstemmig vedtatt å be Utdanningsetaten om en vurdering av aldersblanding i forhold til Opplæringsloven. Driftsstyret har også bedt rektor om en skriftlig redegjørelse vedrørende aldersblandingen ved Bogstad skole, og hennes vurdering av konsekvenser ved eventuelt å endre skolens organisering i forhold til aldersblanding i kontaktgruppene.

Mens dette arbeidet pågår, er det viktig å få gjenreist det gode, frivillige foreldreengasjementet ved Bogstad skole. Den 11. januar er det innkalt til foreldreårsmøte for å få valgt et nytt FAU.

Det trenger Bogstad skole.

Skolen er helt avhengig av en konstruktiv og åpen dialog med alle foreldre som har barn på Bogstad skole. Den dialogen må skje gjennom demokratisk valgte fora som FAU.

Bogstad skole tåler at det kan storme litt en dag eller to, men kan ikke leve med vedvarende storm fra mindretallsgrupperinger.

Hvis noen foreldre ikke liker skolens organisering, er det fritt skolevalg i Oslo kommune. Siden skolens oppstart er det kun en håndfull elever som har sluttet ved Bogstad skole, mens langt flere har søkt seg til skolen på samme tid. Bogstad skole tar vare på alle. Skolen har følgende visjon: "I morgen begynner nå". Det er den visjonen skolens ledelse og styre sammen ønsker å peke på for å gjenopprette et fullverdig hjem-skole-samarbeid til beste for små og store ved Bogstad skole.Ellen Larsen

Rektor

Jon Gelius

Leder, driftsstyret

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere