*Nettavisen* Nyheter.

Boikotter Filadelfia på Sagene

Filadelfia-menigheten på Sagene må klare seg uten støtte fra Bydel Sagene også i år. Årsaken er at de driver homodiskriminering.

SAGENE: Menigheten kom i medias søkelys etter at en homofil person ble nektet å dirigere et kristent kor i Drammen. Det ble det bråk av, og på Sagene kom det reaksjoner. Bydelen innvilger ikke støtte til den lokale menigheten.

– Det de i praksis sier er at hvis du er homofil, er du som person ikke verdig en rolle i organisasjonen, sier Guro Svenkerud Fresvik.

Homonekt

Leder av Sagene Arbeiderparti, Helge Stoltenberg, er krystallklar. Det blir heller ikke i år snakk om å støtte Filadelfia-menigheten sitt Filos-prosjekt.

– Vi bruker samme begrunnelsen som i fjor, da de også søkte. Det blir ikke noen penger på grunn av at de har en aktiv diskriminerende holdning til homofile, sier Stoltenberg.

Det er Venstres Guro Svenkerud Fresvik som har gjort forarbeidet til saken. Hun har selv tatt kontakt med menigheten for å sjekke takhøyden.

– Vi har ingen eksempler på at Filos på Bjølsen har diskriminert på bakgrunn av legning, men på direkte spørsmål om dette, bekrefter de at de ikke ville akseptere at en med homofil legning skulle ha en rolle i tiltaket, sier Fresvik til Østkantavisa.

Hun synes dette er så alvorlig, at menigheten derfor ikke fortjener midler fra bydelen. Filadelfia har søkt om 8.000 kroner til sitt barne- og ungdomsarbeid, Filos. Driften totalt sett er på 450.000 kroner.

– De har søkt om midler til fritidsklubb, norskkurs for innvandrerkvinner, leksehjelp, dansing og baking. Det er uheldig hvis barn og unge i bydelen blir påvirket av den type holdninger. Det de sier er at du som homofil ikke er bra nok til å delta, sier Fresvik.

Østkantavisa har etter gjentatte forsøk ikke klart å få kontakt med verken Gjermund Mella eller Marie Djupedal i Filadelfia. Stoltenberg, som selv er åpent homofil, reagerer på praksisen.

– Jeg liker ikke dette. Stortinget vedtar nå en lovendring i arbeidsmiljøloven. Trossamfunn har tidligere kunnet diskriminere, men den retten forsvinner nå. Da forventer vi at organisasjonene også følger opp. I fremtiden vil det være straffbart å diskriminere på bakgrunn av seksuell legning, sier Stoltenberg.

Ap delt

Både Venstre og Ap er delt om saken. Venstre i rådhuset gikk i fjor med på likevel å støtte Filadelfia med bystyremidler, etter at Krfs David Hansen tok opp saken. Som et slags "plaster på såret" etter at Sagene nekta støtte.

– Vi visste ikke da at kommunen også hadde tildelinger. De visste ikke hva vi på Sagene hadde sagt. Så det ble litt ulik praksis, innrømmer Fresvik.

Heller ikke Ap har fra dag én vært klar på om menigheten skulle boikottes. BU-leder Per Overrein sa at bydelsgruppa på tirsdag ikke hadde bestemt seg. Men nå er gruppa samkjørt.

– Jeg hadde håpet å få til en positiv løsning siden loven blir endelig først senere i år. Vi kunne gitt dem penger under forutsetning at de har regler om å nekte homofile, men at de ikke ble praktisert i praksis. Jeg ville ha frem at det går et skille her, men nå har jeg gitt opp å få til et sånt vedtak, sier Overrein.

Dilemmaet for Overrein er at man ikke har noen lokale diskrimineringseksempler å vise til på Sagene.

– Vi har fortsatt bare eksemplet fra Drammen, og det er ikke noe moro å bruke det. Men jeg regner med at vi kan gi Filadelfia penger neste år. Da blir det et pålegg om at organisasjonene må fjerne diskrimineringen, sier Overrein.

– Og hvis de fortsatt diskriminerer?

– Da bryter de jo loven, og kan komme under politietterforskning, sier BU-lederen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag