RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bok brett deg ut!

Ikke alle forelsker seg i en bok, og slettes ikke så mye at man starter et helt eget forlag for å gi ut boka i Norge. Men så er ikke alle som Marte Lindstad Næss heller.

LILLE TØYEN HAGEBY: Det var jo litt skummelt, og jeg har nok hatt en del is i magen, men det var verdt det når jeg så den første boka ferdig, sier Marte Lindstad Næss.
Ved kjøkkenbordet i det engelskinspirerte huset fra begynnelsen av 1900-tallet i Lille Tøyen Hageby drives Filiokus forlag, som gir ut amerikanske pop-up-bøker. Forlagssjef, økonomiansvarlig, oversetter og altmuligkvinne, Marte Lindstad Næss har på bare tre år gjort fulltidsjobb av en forelskelse i New York.

Unngikk fallgruvene

Det begynte med at jeg var på ferie i New York, og så en av bøkene. Jeg synes den var så utrolig fin, så jeg måtte ha den, og så begynte jeg å tenke at disse bøkene burde vi ha i Norge også, sier hun, og forteller om hvordan den amerikanske drømmen ble til virkelighet i Oslo indre øst.
Når jeg kom hjem, sendte jeg mail til Robert Sabuda, som har laget bøkene, og spurte om det var mulig å gi dem ut i Norge, men jeg hørte ingenting. Så jeg tenkte at det nok bare ble en drøm, men så plutselig ringte det fra et forlag i London. De skulle ha et opptrykk på Trollmannen fra Oz, og sa at hvis jeg ville være med var det bare å hive seg på. Problemet var jo bare at jeg ikke var et forlag, ler hun.
Men Marte synes ikke det var noen grunn til å gi opp. For hva gjør man når man trenger et forlag? Jo, man starter et.
Mannen min jobber i et forlag, så jeg fikk jo litt hjelp av han. Sånn sett har jeg nok unngått noen fallgruver som andre kanskje kunne gått i, sier Marte, som egentlig er utdannet medieviter.

Ny leseopplevelse

Og når man ser bøkene fra Filiokus, skjønner man at det var verdt strevet. Hver bok er rundt ti centimeter tykk, og for hver side man åpner bretter det seg ut en hel verden av prinser, prinsesser, eventyrskoger og trollmenn. De håndlagete bøkene bugner av farger i både stoff og papir, og lages i papirbrettingens hjemland, Kina.
De trykker ut store plater, og så limer de på hver sine deler, så det er jo en form for masseproduksjon, men de er jo veldig forseggjort. Jeg liker at de er laget i forskjellige materialer, sier Marte, som tror bøkene gjør leseopplevelsen litt annerledes.
De passer for barn fra fire år og oppover, men jeg tror voksne også har glede av dem. Jeg har gitt dem bort i 30-årsgave, og de blir jo en type samleobjekter fordi det er kjente eventyr på en litt ny og annerledes måte. Jeg tror barn også får et litt annerledes forhold til bøkene, nettopp fordi de er så fine, og det er så mye å se på. Det blir jo en aktivitet man kan gjøre sammen, for eksempel barn og besteforeldre sammen, sier hun.

Alternative utsalg

Foreløpig har Filiokus forlag gitt ut tre bøker fra hjemmekontoret på Lille Tøyen. Askepott, Alice i eventyrland og Trollmannen fra Oz har alle blitt oversatt til norsk og gitt ut i utbrettversjon.
Til høsten kommer den aller første faktaboka, som handler om dinosaurer.
Jeg gleder meg veldig, og det føles litt tryggere nå. Jeg trenger ikke å kjempe meg så mye fram lenger, for bokhandlene har nå begynt å kjenne forlaget og bøkene, og vet hva de får, så jeg har allerede forhåndssolgt en del. Også har jeg skjønt at dinosaurer fortsatt er ganske populært, ler Marte, som nå vil prøve å selge bøkene i alternative butikker.
Jeg selger dem allerede på Junibakken på Grünerløkka og en del andre barnebutikker, men jeg har veldig lyst til å reise rundt og prøve å selge dem i andre butikker, for eksempel interiørbutikker, sier hun, og legger til at det norske publikum nok ikke har sett den siste pop-up-boka.
Det startet jo som en bigeskjeft, men jeg merker at interessen øker, så målet er å gi ut en bok i året, avslutter hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere