*Nettavisen* Nyheter.

Bok om Døden

På Bogerud bor det en forfatter som skriver om et ganske spesielt tema

Bogerud: Gøril Aaseth skrev hovedfagsoppgave om døden det siste året hun studerte folkloristikk ved Universitetet i Oslo. Det var begynnelsen på boka "Knokkelmann og englesang".

Norsk folkeminnelag fant temaet interessant og åpnet for at jeg kunne bearbeide og jobbe videre med prosjektet, sier Bogerudjenta, som heller vil prate om boka hun har skrevet enn om seg selv.

Antropomorfe

For å holde styr på når døden skulle skrives med stor eller liten bokstav, måtte Aaseth holde tunga rett i munnen da hun forfattet.

I "Knokkelmann og englesang" er det den antropomorfe død det dreier seg om. Antropomorf betyr at noe ikke-menneskelig har fått tildelt menneskelige egenskaper. Alle mennesker har et forhold til døden, og i nesten alle tegneserier har Døden en vesentlig rolle, forteller forfatteren.

Man kan se antropomorfisme i tegneserier som Donald Duck og Mikke Mus, der Donald og vennene hans kan prate, gå på jobb og lage mat, akkurat slik som mennesker gjør det, forklarer Aastad som fikk interesse for Døden som person ved å lese tegneserier. Spesielt godt liker hun tegneserien Sandman av Neil Young der Young har laget Døden slik han kunne tenke seg å møte den, som en søt jente med sprudlende humør og smarte kommentarer.

Mange skaller i lufta

Aaseth er fascinert av engler, zombier og vampyrer, men tror ikke på dem.

Klesskapet mitt bærer preg av boken jeg har skrevet, forteller Aastad, og viser meg at hun har på seg både refleks og veske med hodeskallemotiv.

Den unge damen, som for tiden jobber i studentinformasjonen ved Universitetet i Oslo, er ikke bare folklorist og forfatter. Hun spiller også gitar i jenterockebandet Wicked Fairies. Derfor drømmer hun om at litt av livet i sentrum skal komme til Bogerud, slik at hun kan spille konsert der. Kanskje hun etterhvert skal skrive en bok til også, men før den tid har hun planlagt at hun skal pusse opp badet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.