*Nettavisen* Nyheter.

Boka om Fabian: – Jeg trenger ikke ta oppgjør med noe

I forrige uke kom boka om Fabian Stangs liv ut. Og den er ikke politisk. Foto: FOTO: ALEXANDER SYNSTAD

– Det er sikkert noen som er skuffet over at det ikke ble en bok om mitt politiske liv, sier Fabian Stang om «Fabian i motgang og medgang».

Klikk på bildet for å forstørre.

OPP- OG NEDTURER: Gjennom flere intervjuer i boka snakker Stang om motgang og medgang.

RÅDHUSET: Landets mest kjente ordfører er ikke spesielt glad i å stå opp tidlig. Men han er likevel blid mandag morgen.

I forrige uke kom boken om ham ut. Denne morgenen byr han på kaffe og sjokolade på sitt gedigne kontor på Rådhuset.Rett før helgen ga VG boken terningkast 1. Det tar han med stor ro. Det er et terningkast han er glad for å slippe å tatovere på kroppen.

– Dette er jo ikke en bok om mitt politiske liv. Det er en bok om erfaringer jeg har gjort gjennom livet hittil. Kanskje noen ble skuffet over at det ikke er en bok om mitt politiske liv.

«01»

Boken var i ferd med avsluttes da det smalt i regjeringskvartalet og helvete brøt løs på Utøya. Derfor starter boken med Stangs tyngste dag som ordfører.

Det som skjedde 22. juli var så altoverskyggende at det nesten var umulig å ikke reflektere over det i boka

Den dagen da han koste seg på ferie og fikk meldingen «01» på mobilen. Meldingen som varsler om katastrofer.

Hvordan han senere på dagen ble ett av samlende symbolene for landet, vet vi alle. Vi trenger ikke repetere det. Men hvordan han sto opp for byen, har brent seg inn i hjertet til mange. Og dermed blir det vanskelig for både oss og Stang å kun snakke om boken.

For ham var boken noe han endelig sa ja til etter å ha sagt nei til andre forfattere tidligere.

Hysteri

Imens han sitter i sofaen på sitt kontor, er Anders Behring Breivik på vei til tinghuset.

– Uff, jeg er litt redd for at det blir for mye hysteri rundt ham. Men det som skjedde 22. juli var så altoverskyggende at det nesten var umulig å ikke reflektere over det i boka. Og ofte er det vanskelig å snakke om noe, uten å snakke om det som skjedde den dagen. Etter hvert blir jo 22. juli historie. Men for dem som ble rammet betyr det hele livet. Fortsatt gjelder å være til stede for dem som sliter hver eneste dag på grunn av 22. juli. Livet går videre. Men for dem som ble rammet hardt kan det være uvirkelig at verden faktisk går videre, sier Stang.

Null behov for å ta oppgjør

I boka forteller han selv om oppturer og nedturer. Både økonomiske og psykiske. Og om det havne i en tung depresjon.

– Jeg sier litt om hvordan det er å ha det vanskelig. Fortsatt er det tabubelagt å snakke om psykiske lidelser. Og det viktige i å slippe å gjemme seg når ting i livet er vondt.

En del profilerte politikere har ofte et stor behov for å «ta oppgjør» med mye. Det har Stang aldri hatt.

– Det jeg slåss om i går, er jeg ferdig med i dag. Jeg har ikke noe behov for å ta oppgjør med noe.

Etter valgkampen

Boken som er skrevet av Heidi Pettersen, i samarbeid med Torbjørn Lysebo Ekelund ble påbegynt for om lag to år siden. 4–5 større intervjuer har lagt grunnlaget for boka. Og Stang var krystallklar på én ting:

– Den skulle utgis etter valgkampen.

Han ville ha det ryddig sånn sett. For Oslos store, politiske symbol utad er det viktig å ha orden i sakene.

Det er alltid en redaksjon på høygir som gjerne vil klistre ham etter veggen dersom han gjør en tabbe. Stang har litt å si om pressen.

«Fabian tapte puppestrid»

– Å forholde seg til mediebransjen er en utfordring. Det er en del journalister og redaksjoner som tøyer strikken vel langt. Da Oslo kommune tapte en rettssak om momsberegning i forhold til utesteder som har erotiske show, ble overskriften «Fabian tapte puppeshow». Og jeg var fotomontert på en slik måte jeg liksom tittet på en lettkledd dame. Og det var jo ... tja, hva skal man si? Det er noen som ikke søker seg til politikk på grunn av en til tider tøff presse.

Det hender at Stang får noen små angstanfall for alt vi i pressen potensielt kan ta ham på.

– Du ser ikke meg på sykkel uten sykkelhjelm. Tar noen bilde av meg uten, ja så vet du hvordan det går. Da blir det sånn at ingen politikere tør å si at det ikke er smart for jenter å gi dritings og alene hjem fra byen. Hadde jeg sagt det hadde blitt at «Fabian nekter jentene å gå ut og drikke», sier Stang med et skjevt smil.

– Men jeg kan fortelle deg én av mange gode nyheter: Jeg har nemlig bestemt å være meg sjæl.

Skuffelser og sårbarhet

Stang representerer Oslo kommune langt mer enn du tror. Besøker han en et eldresenter Groruddalen er det sjelden mye, eller noe presse til stede. Og han sier sjelden nei. Han blir ikke sliten av å stille opp på det som skjer i byen.

– Jeg blir heller sliten av skuffelser og sårbarhet. Det å ikke si ifra når du blir brukt på en måte du ikke liker. Jeg har blitt flinkere til å si fra.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.