Bøkene inntar Oslo

Noman Mubashir og Øystein Bache er både NRK-kollegaer og bokdebutanter denne høsten.

Noman Mubashir og Øystein Bache er både NRK-kollegaer og bokdebutanter denne høsten. Foto: Foto: Trine Dahl-Johansen

Noman Mubashir og Øystein Bache debuterer som skjønnlitterære forfattere denne høsten. Tove Nilsen er en av veteranene som kommer med oppfølgeren til skyskraperbøkene fra Bøler.

Klikk på bildet for å forstørre.

Tove Nilsen måtte holde seg godt fast da hun skulle lese utdrag fra den nye boka si Nede i himmelen. Foto: Foto: Trine Dahl-Johansen

Klikk på bildet for å forstørre.

Noman Mubashir har skrevet bollywoodromanen Oslostaner. Foto: Foto: Trine Dahl-Johansen

Klikk på bildet for å forstørre.

Henrik H. Langeland skriver bøkene sine i Nordmarka og på kampen i Oslo. Foto: Foto: Trine Dahl-Johansen

Klikk på bildet for å forstørre.

Tove Nilsen deltar på bokfestivalen søndag 19. september med lesefest i Operaen. Foto: Trine Dahl-Johansen

Klikk på bildet for å forstørre.

Øystein Bache har skrevet en barnebok. Foto: Trine Dahl-Johansen

Klikk på bildet for å forstørre.

Et knippe av de 180 forfatterne og noen av underholderne, som skal delta på Oslo Bokfestival i år. Foto: Trine Dahl-Johansen

Klikk på bildet for å forstørre.

DIKT: Jon Øystein Flink bød på dikt under trikketuren. Foto: Trine Dahl-Johansen

Klikk på bildet for å forstørre.

Finn Kalvik og Erik Fosnes Hansen skal delta under bokfestivalen. De skal spille sanger fra plata si, Neste stasjon Grorud, i Operaen. Foto: Trine Dahl-Johansen

OSLO: Alle tre var med da Oslo Bokfestival lanserte sitt program i dag. Bokfestivalen arrangeres 17. -19. september i Oslo.

Festivalen foregår på flere steder i byen. Spikersuppa, Karl Johan, Operaen – det er en rekke scener plassert over hele byen. Derfor har vi satt opp en gratis festivaltrikk sammen med Oslo Sporveier. Den stopper på alle stedene vi har aktiviteter, sier festivalsjef Eivind Volder Rutle og legger til at dette er første gangen forlagsbransjen i Norge har gått sammen om å arrangere en slik festival.

Med 200 programposter er Oslo bokfestival Norges største. Festivalen har mer enn 20 scener på 15 arenaer. Alle arrangementene er gratis.

Oslostaner

Tidligere i dag hadde han med seg en rekke forfattere og et stort pressekorps på trikketuren. Der fikk noen av de 180 forfatterne lese litt fra sine nye bøker.

Noman Mubashir har gitt ut kokebok tidligere. Men når det gjelder skjønnlitteratur er dette første gangen.

Det er skummelt å debutere. Dette er noe jeg har drømt om, men ikke turt. Nå har jeg tatt sats, smiler NRK-kjendisen, som har skrevet på boka i tre år.

Han håper leserne vil like Oslostaner, som er en bollywoodinspirert roman.

Handlingen foregår i dagens Oslo og smeltedigelen denne byen er med ulike religioner og kulturer. Hva vil det egentlig si å være norsk og muslim? Jeg har bevisst valg en humoristisk tone, for jeg føler at man kommer lenger med et smil. Likevel er det en seriøs undertone i hele boka, forteller han til dittOslo.no.

Han trives veldig godt med å bo på Bjølsen, mye fordi det er et sted med sjel og historie.

Der har vi arbeiderklassen, de som har bygd opp Oslo, samtidig som vi har det nymoderne.

Barnebokdebut

En annen debutant i bokhøsten er Øystein Bache, kjent fra en rekke NRK-programmer. Hans barnebok grenser opp mot ungdomsbok og handler om begynnende pubertet, forelskelse, vennskap og relasjonen mellom barn og foreldre.

Det er en morsom og varm bok, lover Bestum-beboeren.

- Jeg er vel den som er aller mest overrasket over debuten, spøker Øystein og innsømmer at det er kjempeskummelt, men samtidig veldig morsomt å gi ut en skjønnlitterær bok.

Han forteller at han alltid har vært veldig fascinert av roboter og astronauter. Handlingen i boka Opp ned…og litt til siden er lagt til 80-tallet.

Boka passer for voksne å lese for barn. Den handler om tre tolvåringer som gjør romfartseksperimenter. De skal blant annet teste ut astronautmat. For å få til det må de være i vektløse tilstand i ni sekunder, forteller Øystein til dittOslo.no.

Skyskraperbok

Tove Nilsen deltar også på bokfestivalen. Hennes nye bok om skyskraperungene på Bøler kommer denne høsten. Nede i himmelen er den fjerde boka i serien og det er 15 år siden den forrige boka kom om den populære gjengen.

I sommer sa Tove til Nordstrands Blad at hun i mange år hadde følt at det var en stor bit igjen av stoffet om Goggen og de andre ungene i drabantbyen.

Denne fjerde boka handler om skjebnen til hovedpersonen, Goggen og de samme menneskene rundt dem. De er fortsatt unge, men er på vei ut av barndommen og på god vei inn i det voksne. I Nede i himmelen er handlingen fortsatt lagt til skyskraperne på Bøler og strøket rundt. I tillegg foregår boka i vinteroslo og handler om året 1969 da alt på TV handlet om å klare å lande på månen. Det å klare det var rett og slett en skjellsettende virkelighet for menneskene og jeg husker det så godt.

I Operaen

Erik Fosnes Hansen og Finn Kalvik vokste begge opp i Stjerneblokkveien i Groruddalen. Tidligere i år kom de ut med plata Neste stasjon Grorud. Mens festivaltrikken tok turen rundt om i Oslo underholdt de med en av sangene fra plata. Her har de utvidet rollene sine, så Erik har blitt musiker, mens Finn har også blitt forfatter

- Jeg har alltid spilt, og sang både i Sølvguttene og koret til Filharmonien. Men det å synge med en visesanger er noe helt annet. I begynnelsen la jeg bare på 2. stemmer og sang litt på refrengene, men så utvidet vi det litt etter litt. De fleste debuterer på den lokale scenen, mens jeg debuterte på God morgen Norge med en million seere. Og nå skal jeg synge på hovedscenen i Operaen under bokfestivalen! sier Erik, som mest av alt gleder seg.

Andre Oslo-forfattere som deltar på bokfestivalen er blant annet Henrik H. Langeland, Knut Nærum, Lars Saabye Christensen og Jon Øystein Flink.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.