Gå til sidens hovedinnhold

Bokhandelen ved trikkesløyfa

Bokhandelen på Ullevål har ligget her så lenge folk kan huske. Det er jo ikke så mange som husker lenger tilbake enn 1927?

ULLEVÅL: "Bokhyllen er den stige, hvorved man bliver sin overmands lige", heter det. Sikkert er det i hvert fall at bokhandelen på Ullevål har bøker av alle slag; kunstbøker, barnebøker, oppslagsbøker. Bøker til å skoggerle eller grine av, spennende romaner, bildebøker, alt du kan ønske deg! Og viskelær og penner og sånt ved siden av. Utrolig hvor mange bøker som får plass her inne!

Er det én du ikke ser, kan du bare spørre, så dukker den opp fra et eller annet mystisk sted. Det er hit man går hvis man skal ha noe i bokverdenen. Det er koselig å rusle langs reolene og inhalere duften av det trykte ord. Lete etter noe gammelt, spørre etter nye utgivelser. Man føler seg som en del av en tradisjon når man går inn. For de har jo alltid vært her, har de ikke det?

Eldre Ullevål-beboere assosierer bokhandelen sin med Grethe Baardseth, for det var alltid hun som smilte så koselig når de kom inn. Det var bare å spørre henne, hun kunne alt:

- Ja? Jeg vil gjerne ha den der... den hvor det står sånn "Alt er følt, fuldkomment og erindret. Alt fornyes evigt i mit Sind..."

- "Den Salige" av Welhaven, ja. Fra "Halvthundrede Digte." Her er den. Skal jeg pakke den inn?

Urbokhandlerne

Men hun var ikke Urbokhandleren på stedet. Det var derimot hennes tante, Karen Elisabeth Baardseth, og hennes kusine Åse. Når de ikke leste i bøker, pratet de hyggelig over en kopp te.

"Vi klarer ikke å holde oss unna bøker. Hvorfor ikke like godt starte bokhandel?" tenkte de to damene og lot handling følge ord. I 1927 åpnet de sitt ordets tempel i det nye kinobygget - akkurat før julesalget startet. Ikke før hadde fått stablet bøkene på plass, før de måtte ta dem ned og pakke dem inn.

Så bra! Nå fikk de penger til å kjøpe enda flere bøker! Grethe, som folk ennå husker, begynte som lærling i dette Bøkenes Kongerike. Da var hun bare 17 år. Kjærligheten til bøker lå sterkt i genene. I 1971 fikk hun ansvaret for hele stasen. Hun drev den populære butikken til hun pensjonerte seg i 1984, uløselig knyttet til Ullevåls lesere i flere generasjoner. Hun sa selv at det var gleden over bøker og kontakten med kundene som holdt henne i gang i hele 53 år.

Glansengler og blending

I et intervju Hagebybladet gjorde med henne, fortalte hun om bokhandlerlivet i eldre tider. Da sto bøkene sirlig i høye bokhyller på rad bak en lang disk. Selvbetjening var ikke funnet opp, det var bare å klatre opp og lete. Den gangen var det ingen pc-er heller, folk skrev med penn og blekk. Så de hadde pennesplitter på store brett, i alle mulige størrelser. Små kunder kunne få spill og kort, eller fargerike glansbilder med smilende engler på.

I krigsårene var det bøker man ikke kunne få tak i, fordi de var svartelistet av nazistene. Da solgte de også blendingspapir til 30 kroner meteren. Men i 1945 var det slutt på undertrykkelsen av det frie ord, og bøkene som hadde vært forbudt, spratt opp i hyllene igjen.

I lærlingtiden ble hun sendt for å levere en pakke til seeren og helbrederen Marcello Haugen, som også bodde på Ullevål. Hun fikk en 25-øring i tips. Spennende! Den hadde hun aldri hjerte til å bruke, men beholdt den så lenge hun levde.

Det hendte at Grethe forlot den kjære bokhandelen sin. Hun var en svært bereist dame, og holdt mange lysbildeforedrag i Folkeakademiet og pensjonistforeningen. En gang gikk hun fra Sognsvann og til Jotunheimen og tilbake igjen! Hun burde ha skrevet egne reisebøker.

Reddet fra katastrofen

Baardseth solgte bokhandelen til Lars Fjelle, som drev den i sju år. Da begynte han å tenke på å legge ned virksomheten. Grethe ble forferdet:

- Kutte ut den herlige butikken? Skulle ingen finne bokskatter der mer? Eller kjenne duften av innbundne bøker? Et sted går grensen. Hun elsket bøker! I 1990 klarte hun å kjøpe tilbake bokhandelen sin. Fra 1998 var hun aksjonær sammen med Eivind Steen og Kristin Borge.

En dag lukket hun livets bok på siste side, og tok skrittet inn i bokhimmelen. Men Kristin og Eivind driver butikken videre. Trofast. De er også glad i bøker. Det er verdt å merke seg at kinoen som lå i samme bygg er en saga blott. Mens det skrevne ord for alltid består.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot