RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Varsleren Per-Yngve Monsen var tydelig preget under pressekonferansen for boka "Muldvarp i Siemens".
Varsleren Per-Yngve Monsen var tydelig preget under pressekonferansen for boka "Muldvarp i Siemens".

Bokvarsel fra varsleren

Per-Yngve Monsens dokumentariske bok og avsløringer om multikonsernet Siemens er nå i bokhandelen.

SENTRUM: Under pressekonferansen på Håndverkeren sitter forfatter og tidligere prosjektøkonom i Siemens Business Services AS (SBS) sammen med sin advokat, Trygve Staff, og forteller om hvordan livet utviklet seg da han valgte å varsle om ukulturen med smøring og det internasjonale selskapets storstilte bedrageri av Forsvaret. Ett mareritt var satt i gang.

- Jeg blir fortsatt plaget av Siemens, sier Monsen. Senest for noen måneder siden mottok han trusselbrev.

Dokumentasjon

Monsen ønsker med boken, som heter "Muldvarp i Siemens", å vise offentligheten at det er enkeltpersoner som står bak svindelen og smøringen, og han mener de har hatt flere muligheter til å rydde opp.

- Ledelsen i SBS viser en enorm arroganse, sier han. I boken er alle navngitt og forfatteren sier han ikke kunne gjort det uten å ha dokumentasjon for alt han skriver. Han legger vekt på at han ikke er noen helgen selv heller, og at han selv har deltatt i deler av denne kriminaliteten.

- Jeg har jo visst om store deler av korrupsjonen, sier han. I løpet av de siste årene er Siemens pekt ut som et av verdens mest korrupte konserner, og selskapet er siktet og dømt i en rekke saker. Det amerikanske kredittilsynet har igangsatt en formell gransking, selskapet er svartelistet i Nigeria og under etterforskning i Liechtenstein, Sveits, Italia, Hellas, Tyskland og Norge.

Her hjemme har ikke konsernet godtatt boten de ble pålagt i forbindelse med korrupsjonssaken. Det betyr at saken skal gjennom uttalige rettsaker og Monsen er redd han ikke blir ferdig med dette før han blir gammel og grå.

Varslervern

I april 2002 ble det for mye for Monsen. Det skulle innføres etiske retningslinjer internt i Siemens og økonomen klarte ikke lenger å lukke øynene. Han gikk ut med det han visste og ble dermed det som i Norge kalles en varsler.

- Her i dag og i boken setter jeg et stort spørsmålstegn ved det norske varslervernet, sier Monsen. Ingen av dem i Siemens som vitnet til fordel for Monsen har noen stilling i konsernet i dag. På spørsmål om forfatteren tror det skyldes at vitnemålene, sier han at det er helt opplagt.

I dag jobber Monsen som økonom i bydelsadministrasjonen på Bjerke og selv om han sier han ikke er lettskremt blir du liten når du ligger i kamp med et internasjonalt selskap, og det vil det nok ta sin tid før han kan leve et normalt liv.

- Foreløpig er det mange runder å gå, men om fire til fem år kan jeg kanskje leve mer eller mindre normalt, sier Monsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere