*Nettavisen* Nyheter.

Bøler-barn lærte om skatt av samfunnstoppene

Skattedirektør Svein Kristensen tar inn skatt fra Ina, Astrid, Henrik og Cengiz. KLIKK PÅ BILDET FOR Å SE NESTE BILDE Foto: Alle foto: Privat

Seks samfunnstopper inntok fjerde klasse på Bøler skole for en dag. Det handlet om skatt.

Klikk på bildet for å forstørre.

Det blir mye smil når Mathias ber om å få slippe å betale skatt til skattedirektøren. Foto: Alle foto: Privat

Klikk på bildet for å forstørre.

Mikkel er klar til å svare på spørsmål om svart arbeid.

Klikk på bildet for å forstørre.

Stian i meningsutveksling med direktør i NHO Petter Haas Brubakk.

BØLER: – Dette var lærerikt og spennende, sier rektor Morten Sesseng til Nordstrands Blad.

Han synes toppfolkene presterte yperlig, og at de traff elevenes nivå perfekt.

– Skolebesøket var en del av Ungt Entreprenørskaps undervisningsopplegg Vårt lokal-samfunn, og ble holdt samtidig for 1.500 elever på 50 skoler rundt i landet, forteller Sesseng.

Han åpnet ikke døren bare for samfunnstoppene. Også diverse media fulgte med, og dermed ble det innslag både i NRK Østlandsendingen og på Dagsrevyen.

– Morsomt, konstaterer en stolt og fornøyd rektor.

Fornøyd Kvalheim

Dagen startet med generell diskusjon om hva et lokalsamfunn er og hva som er viktig at finnes der. Kvalheim og Johannessen delte ut 3.000 kroner i lønn til hver enkelt. Så måtte de som var ansatt i privat sektor betale skatt. For å bidra til lønn for dem i offentlig sektor.

Barna tok poenget. Som en sa: Jeg vil helst ikke, men jeg må vel?

De to vikarlærerne forklarte at da ble det penger til å gi lønn til de offentlig ansatte også, og slik at skolene, sykehusene, politiet og alt det andre vi trenger kunne betales.

– Jeg hadde gledet meg til denne dagen, og det ble faktisk enda morsommere enn jeg hadde tenkt. Elevene imponerte meg virkelig, med stor kunnskap og modne tanker om hva som er viktig i det samfunnet vi lever i, sier YS-leder Kvalheim i etterkant til sitt eget fagblad.

Svart arbeid

Tittelen på dagens program var: «Svart arbeid er en tyv!» Elevene skulle lære hva skatt er, hvorfor skal vi betale skatt, og hva bruker de skattepengene til.

Samfunnstoppene sto i kø på Bøler skole 18. januar. Hele 4. trinn ble undervist av seks personer i helt sentrale roller i norsk nærings- og samfunnsliv.

Gjestelisten besto av skattedirektør Svein Kristensen, direktør i NHO Petter Haas Brubakk, nestleder i LO Gerd Kristiansen og myndighetskontakt i KS Siri Westgaard, i tillegg til ovenfornevnte Kvalheim og Johannessen.

Bøler skole var valgt ut som pilotskole til prosjektet.

Skatt er viktig

– Skatt er viktig del av grunnlaget for det flotte samfunnet vi har i Norge. Holdninger dannes tidlig, og det er viktig at elevene ser sammenhengen. Dette var en annen opplevelse enn å stå foran en klasse med 9-åringer enn en forsamling med næringslivsfolk som jeg ofte snakker for, sier skattedirektør Svein Kristensen.

– Hva skatt betyr for samfunnet er et tema som kan være vanskelig - og kanskje kjedelig? Når det kommer representanter som til daglig jobber med dette inn i klasserommet, opplever elevene at det blir læring på ordentlig, sier Anne Kathrine Slungård, administrerende direktør i Ungt Entreprenørskap.

Ideell virksomhet

Ungt Entreprenørskap er en ideell organisasjon som jobber med samarbeid mellom skole og næringsliv. Vårt Lokalsamfunn er tilpasset 4.-5. trinn og gjennomføres over fem økter av 60 minutter.

– Vi på Bøler skole er svært entusiastiske til Ungt Entreprenørskap, og har samarbeidet med dem lenge. Om det er årsaken til at vi ble valgt til pilot vet jeg ikke. Men at dette var vellykket og morsomt, det er jeg sikker på, avslutter rektor Sesseng.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.