RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bolig en menneskerett

For de fleste rekker pengene lengre enn før. Når det gjelder bolig forholder det seg motsatt. I følge Statistisk Sentralbyrå (SSB) økte byggekostnadene 1,5 gang de siste 15 åra, mens boligprisene gikk opp minst 3,5 gang.

Bolig er noe mer enn en enkel vare. Retten til et sted å bo er like viktig som utdanning og arbeid. Ingen politikere vil si at de to sistnevnte skal overlates til markedet alene. Men det er akkurat dette som har skjedd med boligbyggingen.

Resultat ser vi nå. I Oslo har igangsetting av boliger stoppet opp. Det var på gang allerede før finanskrisa. Hovedårsaken er at folk synes det er for dyrt. Kanskje kan rekordlave renter bidra til at salget tar seg opp, men boliger på lager fører til at igangsetting av nye går treigt. Dermed stiger boligprisene nok en gang og ei ny krise kan komme rundt neste sving. Sånn kan det ikke fortsette.

Høyre vil at markedet skal bestemme med litt bostøtte attåt. Det er ingen løsning, men blir veldedighet til de med minst i lommeboka. FrP sentralt er ikke opptatt av boligpolitikk i sitt program.

De rødgrønne har styrket Husbanken og har mange gode ønsker, men må gjøre mer. Myndighetene må ta et krafttak. Boliger må igjen bli et politisk ansvar. Vi må få en høy og stabil boligbygging til en overkommelig pris. Husbanken må ytterligere styrkes. Det må bygges flere utleieboliger, gjerne administrert av OBOS og USBL. Det må skje en mer systematisk boligrehabilitering som samtidig kan ivareta miljøhensyn og spare energi. Kommunene må gis økte midler og stimuli til en mer aktiv tilrettelegging av boliger.

Roy Pedersen, leder for Lo i Oslo

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere