*Nettavisen* Nyheter.

Bolig: Slik er den digitale stua

LETTVINT: Tastatur og PC har fått mer elegant design for å passe inn i stua, slik at man kan bruke TV-skjermen til alt fra surfing til filmtitting.

Nå skal all hjerneaktivitet i stua flyttes over i én boks.

Klikk på bildet for å forstørre.

MULTI: I ei stue fylt av tekniske produkter, kan en felles fjernkontroll gjøre det enklere å manøvrere seg mellom dem. Logitech Harmony One Universal fjernkontroll kan erstatte opptil 15 fjernkontroller. Prisen du må betale er 1495.

Klikk på bildet for å forstørre.

KJERNEN: Microsoft håper at PCen og deres Windows Media Center vil bli kjernen og hjernen i folks digitale hjem. En mulig egnet stuePC er HP stuePC (PAV6127) til 4995,-

Klikk på bildet for å forstørre.

VINNER: Mange har ventet på utfallet av formatkrigen mellom Blu-Ray og HD-DVD. Nå som Blu-Ray har vunnet, regner bransjen med at mange vil skaffe seg en slik spiller.

Klikk på bildet for å forstørre.

TRÅDLØST: De fleste produkter har innebygget mottak for trådløst nett. Dlink trådløs router (DIR655) kroner 899.

Klikk på bildet for å forstørre.

SPILL: En egen boks optimalisert for spill vil sannsynligvis ta opp plass i mange stuer også i tiden fremover. Xbox 360 Elite til 3895,-.

Klikk på bildet for å forstørre.

FOKUSOMRÅDE: TVen har for mange blitt stuas største blikkfang, og vil ikke bli mindre viktig etter hvert som den blir felles skjermbilde for alt fra familiebildene til filmsamlingen. En LCD-skjerm gir best bilde dersom den skal kobles til en PC. Her en dyrere LCD-variant, Sony 46" LCD TV (KDL46W3000AEP) til 22995,-

Det er veldig behagelig å bare kunne legge seg ned på sofaen, sjekke litt mail, se litt på Dagsrevyen, kanskje laste ned en film, uten å måtte reise seg, sier informasjonssjef i Elkjøp, Åshild Indresøvde. Hun mener det eksisterer mye forvirring rundt hvordan man kan få et velfungerende digitalt hjem. Og ikke minst hva et digitalt hjem innebærer. Ulike definisjoner finnes, men i denne sammenhengen kan man si at et digitalt hjem binder all personlig databruk og hjemmeunderholdning sammen til ett komplett multimediamiljø.
Man kan for eksempel laste musikk og filmer ned til stue-PCen, og deretter spille dem av på TV og lydanlegg. Bilder kan overføres trådløst fra PCen og vises på TVen, før man kanskje sender dem til print ute på kontorrommet, forklarer hun.

Fellesadministrasjon

For å samordne all aktivitet, trenger man et produkt som kan motta informasjon fra ulike kilder. Salgssjef i Elkjøp, Thomas Hegerlund, tror PCen vil bli selve hjernen i systemet.

Om få år vil det meste av aktiviteten foregå via en stuePC.
Trenden nå er at PCene blir fysisk mindre, støyer mindre og har et finere design slik at de kan stå i stua. Tekniske produkter har generelt har fått finere design, for eksempel TV og hjemmekinoanlegg som matcher, slik at de passer inn i hjemmeinteriøret, sier Hegerlund. Microsoft satser på at PCen og deres Windows Media Center vil bli kjernen i det digitale hjemmet. Men konkurrenter finnes, for eksempel slipper Canal Digital i disse dager sin nye high-end HD-mottaker som på sikt er ment å bli kraftige senter i det moderne multimediale hjemmet, med mulighet til å hente innhold fra ulike kilder som bakkenett, internett og PC, for så å vises på TV-skjermen i ett eller flere rom.

Enklere

Redaksjonssjef i bladet hjemmePC, Tron Høgvold, tror stua til folk flest fremdeles vil være dominert av et utall bokser en god stund fremover.
Stue-PC er fremdeles litt for spesielt interesserte. Og hva som blir navet i det integrerte systemet er fremdeles ganske åpent. Det er utrolig vanskelig å orientere seg som forbruker, det finnes et virvar av ulike systemer og produkter. Thomas Hegerlund mener det digitale hjemmet begynner å bli tilgjengelig for folk flest.

Prisene synker og produktene blir enklere å ta i bruk. Mange tror det digitale hjemmet er veldig komplisert, men i utgangspunktet trenger du bare en TV, en PC og et trådløst nett. Dette er elementer som mange allerede har på plass. Det gjelder bare å utnytte de mulighetene de gir, sier han. Ett element som skal bedre brukervennligheten, er multifunksjonskontroller hvor for eksempel xboxen slås på, riktig kanal stilles inn og passe volum tilpasses med ett enkelt tastetrykk.
Disse har vært på markedet lenge, men det er først nå de kan settes opp på en enkel måte til å fungere med alt man måtte ha av elektroniske enheter i stua, sier Hegerlund.

Lite integrert

HjemmePC har i et års tid hatt en artikkelserie hvor de har fulgt en husbygger som bygger sitt digitale drømmehus, hvor alt styres fra et eget elektronikkrom. Å finne gode løsninger har ikke bare vært enkelt.
Det helintegrerte hjemmet finnes ikke enda. Det skjer mye spennende på hvert enkelt felt, men foreløpig snakker ikke de ulike systemene godt nok sammen, sier Tron Høgvold. I disse dager er mange opptatt av feltet digital-TV, aktualisert gjennom slukkingen av det analoge nettet.
Mange er oppgitt over at de har fått enda en boks å forholde seg til. På sikt vil det nok bli standard at denne er innebygget i TVen. Allerede i dag finnes en slik modell fra Sony, og flere vil komme, sier Thomas Hegerlund. På sikt vil man også sannsynligvis kunne dekode digital-TV på PCen.
På grunn av rettighetsspørsmål og mange aktører med ulike interesser er dette foreløpig ikke mulig. Det er kommet signaler om at en løsning kan være på plass i løpet av året, men det spørs. Uansett ligger det ikke veldig langt frem i tid, sier Høgvold.

Han anbefaler å gjøre hjemmeleksa før man investerer i nye produkter.
Bruk internett, les fagblader og snakk med folk med kompetanse. Sjekk hva som finnes, og hva som vil komme i tiden fremover. Velg en løsning som vil være brukbar også på sikt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.