*Nettavisen* Nyheter.

Boligaksjonen hjalp romfolket

Mathias og to andre fra Boligaksjonen (t.v.) sammen med romfolket.

Onsdag denne uken ble romfolket bortvist fra Sofienberg kirke på Grünerløkka. Husokkupantene i Boligaksjonen bestemte seg for å hjelpe.

Klikk på bildet for å forstørre.

Framme på tomten diskuteres det om plassen skal okkuperes.

Klikk på bildet for å forstørre.

«Se her har vi bodd», sier en av mennene og peker på bilene langs kirken.

SOFIENBERG: I går klokken tre samlet en gruppe mennesker seg utenfor Sofienberg kirke. Noen er romfolk, de andre er fra Boligaksjonen. En gruppe med mennesker som okkuperer hus.

Den siste tiden har romfolket ikke hatt noen camp, men sovet i bilene sine som står parkert rundt kirken. Boligaksjonen vet om en ledig tomt og skal vise den til romfolket. Halv fire tar tre biler turen opp mot tomten.

– Liker du sigøyner musikk? Spør sjåføren. Han heter Lasi og har vært i Norge i tre måneder nå, han begynner å frykte kulda, men har ikke lyst å reise hjem til Romania.

Les også: Krever do, dusj, overnatting og jobb for romfolket
Les også: Samlet seg for å vise avsky mot politiet

Usikre på plassen

Vel framme går vi ut av bilene og romfolket diskuterer tomten seg imellom.

– Boligaksjonen okkuperte selv her da det sto bygninger her. Det var gamle fiskerbygg som til slutt ble revet, sier Mathias Engen pressetalsmann i Boligaksjonen.

Tomten er ikke stor og romfolket er bekymret for om det er nok plass til alle bilene. Den ligger i Bjørvika i nærheten av Operaen.

– Det er ironisk at da riksantikvaren nettopp fylte hundre år så fredet de operaen, mens de gamle fiskerbyggene som var bygget på en flott gammeldags måte, nesten som stabbur med over hundre år gamle grunnmurer, ble revet, sier Mathias oppgitt, før han diskuterer videre med romfolket.

En av mennene mener det er mer aktuelt å bo der på sommeren, og de frykter støyen som vil komme fra jernbanelinja som ligger rett ved. Mathias prøver å forklare at plassen kanskje ikke er der senere. Plassen er utenfor tettbebygd strøk og gjengen i boligaksjonen mener det vil gi romfolket muligheten til å få litt fred.

Les også: – Politiet bryter loven når de jager romfolket
Les også: LEDER: «Det er noe fryktelig trist over denne situasjonen»
Les også: Mandag jager politiet romfolket fra Vaterland

Bruksrett

– Vi okkuperer både for å demonstrere mot hvordan eiendomsretten er nå, og for å vise at det er mulig i praksis, sier Mathias.

Han forteller at de alltid undersøker husene de har planer om å okkupere. Skal det rives? Skal noen ta over som eier? Osv.

– Hvis det for eksempel er et bygg som står tomt på grunn av en arvestrid, legger vi oss ikke bort i det, sier han.

Husokkupasjon er ofte en midlertidig løsning for å skaffe bopel til noen som trenger det omgående. Men det kan også være på lang sikt, til for eksempel lavt lønnete mennesker, studenter og som i dette tilfellet, romfolket. Men de okkuperer ikke bare for å huse mennesker.

– Det er også mange som okkuperer fordi man ønsker å ha alternative plasser i bybildet hvor man kan sette til livs kreative prosjekter, men ikke nødvendigvis har så store lommebøker. Det kan være kunstutstillinger, bokkafé eller annet, forteller Mathias.

– For meg personlig har det vært veldig lærerikt å drive med husokkupasjon. Jeg merker at jeg er veldig kapabel til å lage ting, har lært meg å snekre og så videre, sier han engasjert.

Les også: Romfolket vil ikke flytte fra Sognsvann

Romfolket får ikke bestemt seg, de er usikre på plassen men har likevel ingen alternativer for øyeblikket. Boligaksjonen er bare en hjelpende hånd og lar romfolket bestemme selv. På turen ned igjen er det fortsatt god stemning i bilen. Sigøynermusikken ljomer ut av stereoanlegget og praten sitter løst. En mann forteller at han tror han blir i Norge denne julen, det er mye bedre her mener han. De diskuterer om det finnes andre ledige tomter eller bygg som kan okkuperes.

– Det har liksom blitt en søndagsaktivitet for oss, tusle rundt i byen og se etter forlatte bygg. Jeg kjenner det nesten på kroppen når det er tomt hus i nærheten, sier Mathias.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.