RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Boligbygg råtner på rot


Vaskerommet har en utslagsvask, men ingen vaskemaskiner. Tørkesnorene er brune, og rommet er tydelig preget av manglende vedlikehold.
Vaskerommet har en utslagsvask, men ingen vaskemaskiner. Tørkesnorene er brune, og rommet er tydelig preget av manglende vedlikehold.
De kommunale boligene i Refstadveien og Øivindsvei er nå i så dårlig forfatning at folk nekter å bo der.

BJERKE: Begrunnelsen er at boligene ikke tilfredsstiller et minimum av boligstandard. I Refstadveien må tolv leiligheter dele bad på gangen. Behovet for restaurering av leilighetene har lenge skapt hodebry for bydelen i takt med økende frustrasjon blant beboerne.

I bydelsutvalgets møte forrige torsdag ga politikerne sin tilslutning til en ny søknad til Husbanken for å få realisert restaureringsplanene. I det minste håper Boligbygg å få finansiert delutbedringer.

Denne gangen håper man at Husbanken vil være villige til å finansisere 40 prosent av kostnadene, slik at prosjektet blir økonomisk forsvarlig, både overfor bydelen og beboerne som vil få økt husleie. Leilighetene på 41 kvadratmeter har i dag en husleie på rundt 3660 kroner.

Takker nei

Bydelsdirektør Kari-Anne Mathisen bekrefter at bydelen har problemer med å fylle opp boliger som blir ledige.

Det er enkelte som har takket nei til å bo der, ja. Boligene har noe av den dårligste boligstandarden i Oslo. Du kan selv tenke deg å måtte dele bad med 11 andre, sier hun.

Hvor dramatisk er situasjonen for bydelen?

Det er akkurat så vi kan greie oss, men vi jobber med en boligsosial handlingsplan for å skaffe mer egnede boliger, sier hun.

Innebærer planene at man i større grad kan skille beboergruppene?

Vi har en vanskelig situasjon i Refstadveien, og vi jobber for mer velegnede tilbud. Vi prøver å få til en mer sammensatt beboergruppe, sier hun.

Orker ikke bruke dusjen

Beboere Lokalavisen Groruddalen har snakket med, forteller at renholdet i fellesdusjen har vært så dårlig at de færreste orker å bruke den. I stedet steller de seg på toalettene i leilighetene sine.

Toalettene måler rundt tre kvadratmeter, og har ikke sluk i golvet eller plass til vaskemaskin. Beboerne er derfor henvist til vaskekjelleren i underetasjen, hvor det fins to vaskemaskiner og en tørketrommel.

Eldre beboere forteller at andre grupper ikke forstår at man må sette seg på liste for vasketid. I stedet tvinger de seg inn for å vaske i andres vasketider.

Konfrontasjoner mellom ulike beboergrupper skaper utrygghet. De eldre forteller at de ikke tør å ta heisen i frykt for hvem de blir stående sammen med.

Søppelsjakten er stengt av helsemessige årsaker, og søpla må bæres helt ut til en container bak blokka. Det er lenge siden vaktmesteren dro. Vannskader og sprekker i taket blir ignorert.

Tiltakspakka gir håp

Oslo kommune har fått 830 millioner kroner av tiltakspakken, og 477 millioner kroner skal brukes til ekstraordinært vedlikehold. Bydelene fikk kort frist på seg til å levere sine ønskelister.

Fredag 6. februar vil byrådet offentliggjøre hvilke prosjekter som får midler.

Ønskelistene er ikke offentlige, men Kari-Anne Mathisen bekrefter at omsorgsboliger står høyt på Bydel Bjerkes ønskeliste. Av Bydel Bjerkes 352 omsorgsboliger, har 109 vesentlige mangler og oppussingsbehov.

Det er Boligbygg og Omsorgsbygg som har ansvaret her, så det er de som må få tilskudd. De har store behov, og vi kan bare håpe på at de blir tilgodesett, sier Mathisen.

Boligbygg presiserer

Det er ikke slik at Boligbygg råtner på rot. Tørkerommene er ikke i bruk, og skal stenges. Det fins dessuten to vaskerier i bygget, og det andre er i syvende etasje, sier kommunikasjonssjef Else Merethe Gunntveit.

- Årsaken til at det midlertidig stod møbler i gangen, er at bydelen har hatt innbrudd. Disse vil bli fjernet. Og det er blitt vanlig prosedyre å stenge søppelsjakter. Bydelen er i ferd med å installere trygghetsalarmer, og derfor er det løse ledninger fra veggene. Men dette vil bli ordnet opp i. Vi pusset opp seks bad i desember for at det skulle bli penere. Så vi prøver, sier hun.

Boligbygg overtok bygget i 2004 fra bydelen i forbindelse med eiendomsreformen. Boligbygg eier og forvalter nå Refstadveien 4, men det er bydelen som bestemmer hvem som skal bo i leilighetene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere