*Nettavisen* Nyheter.

Boligene for funksjonshemmede blir ikke ferdige

Tidligere Casinetto sykehjem har stått tomt i snart seks år. De nye boligene til håpefulle funksjonshemmede blir ikke ferdige som avtalt og bydelen dynges ned i unødvendig arbeid.

SKØYEN: De seks siste årene har kostet kommunen ni millioner i husleie. I tillegg til dette har bydelen store oppstartskostnader.

– Jeg blir oppgitt over at dette skal ta så lang tid. Det er satt av flere millioner i bydelen for å få i gang prosjektet. Informasjonen fra Omsorgsbygg er dårlig og tidsfrister blir skjøvet på og nye tidsfrister er det knyttet usikkerhet til, sier leder av bydelsutvalget i Bydel Ullern, Carl Oscar Pedersen (H).

130 søkere avblåst

Det kommunale foretaket Omsorgsbygg som er ansvarlig for utbyggingen, lovte at lokalene skulle være klare til innflytting den 1. september. Tidligere hadde bydelen blitt forespeilet at lokalene kunne stå ferdig på vårparten dette året.

Det glade budskap ble gitt brukere og pårørende, at nå var det gitt endelig frist for innflytting.

Les også: Millionsluket skal nå tas i bruk

Bydelsadministrasjonen satte i gang å utvikle stillingshjemler og lyste ut stillingene ved omsorgsboligene. 130 søkere meldte seg og en grundig evaluering av søkerne og avtaler om intervjuer ble gjort.

I juni kom kontrabeskjeden uten forklaring. Det ble ikke noen leiligheter klare før ved årsskiftet. Dermed måtte bydelen gå den tunge gangen å melde dette til de nye beboerne og samtidig avlyse hele stillingsprosjektet.

– Jeg er irritert

Nikolas Berg Fjellingsdal (22) er en av flere som skuffet må konstatere at leiligheten hans ikke står ferdig som avtalt. Selv om han tar skuffelsen med et smil så taster han likevel: Jeg er irritert.

Hans mor, Bente Berg, er ikke overrasket.

– Etter å ha ventet i flere år på leilighet er vi tålmodige, selv om det er ille med en ny utsettelse. Niko var klar til å flytte. Hjemmet vårt er en institusjon med folk i huset til alle døgnets tider. Nå er vi likevel glade for at vi nærmer oss en løsning, sier Berg.

Nikolas Berg Fjellingsdal understreker at han ser frem til å få sitt eget. Han skriver med et smil: Gleder meg til leilighet. Da blir jeg kvitt maset ditt.

Mor ler hjertelig.

– Jeg vil gjerne si at vi er glade for at Pedersen og politikerne i bydelen har stått på for å få på plass tilbudet med disse leilighetene. Når de står ferdig vil Niko flytte inn sammen med to gode venner som han har gått på skole med, sier Berg.

Ikke oversikt

I første omgang vil seks, små leiligheter være innflytningsklare.

– Nå må vi få en dato og ingen flere utsettelser. Jeg har vært i møte med byråd for kultur og næring, Hallstein Bjercke (V) og leder av bystyrets finanskomité, Eirik Lae Solberg (H). Begge tar denne saken på fullt alvor og vil følge den opp. I neste omgang skal vi se på 2. etasje her på Casinetto. Der er det muligheter for flere leiligheter. Behovet for disse er stort i bydelen, sier Pedersen.

Eiendomsdirektør i Omsorgsbygg, Kristin Fagerhaug, viser til at det mange som har jobbet med dette prosjektet.

– Vi har nok internt i kommunen ikke hatt den fulle oversikt over omfanget av dette prosjektet. Det viste seg at vi ikke kunne ta dette over vedlikeholdsbudsjettet, men at det måtte behandles i byrådsavdelingen for å få prosjektet finansiert. Dermed stoppet framdriften opp, sier Fagerhaug.

Ingen endring i brukergruppen

Kommunikasjonssjef i Omsorgsbygg, Marte Svenneby, utdyper dette etter at dittOslo uttrykker forundring over at Omsorgsbygg ikke forsto at tilpassing av leiligheter til funksjonshemmede krever mer enn noen malingsstrøk.

– Det vi først fikk informasjon om, var det var psykisk utviklingshemmede som skulle bo der. Da ville det vært tilstrekkelig med enklere oppussing. Det som vel er realiteten nå, er at det er mer sammensatt brukergrupper med større krav til universell utforming, og da har hele prosjektet endret karakter og kan ikke lenger tas over driftsbudsjettet, skriver Svenneby i en mail.

Hun skriver også at overlevering til bydelen er satt til 6. november.

Vi spurte bydelsdirektør i Bydel Ullern, Kari Andreassen, om hvilke endringer som er gjort i sammensetningen av brukerne.

– Det har ikke vært noen endringer i sammensetningen av brukerne. Det er den samme sammensetningen som vi har hatt siden vi ble enige om utbygging av leilighetene på Casinetto. Det er ingen nye brukere som har endret forutsetningene, sier Andreassen.

Skandalebygg

I fjor skrev dittOslo om det nedlagte Casinetto sykehjem som kommunen i årevis har betalt 118 000 kroner i måneden for. Nærmere ni millioner kroner er betalt i husleie mens bygget har stått tomt.

Bydel Ullerns politikere var uvitende om at kommunen faktisk disponerte lokaler som kunne brukes til funksjonshemmede som i mange år hadde ventet på tilrettelagte boliger. Bydelenes politikere har siden presset på for å få tatt i bruk «skandalebygget».

Les også:

Sykehjemsetaten betaler millioner for tomt bygg

Ullerntunet ble "marerittunet"

Glemte brukere med store omsorgsbehov

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.