*Nettavisen* Nyheter.

Boliger for det gode liv

Barna har flyttet ut og endelig får du tid til deg og ditt. Det er bare det at boligstell har blitt din nye fulltidsjobb.

Groruddalen: Tomrommet etter barna kan kjennes godt en liten stund, men ofte er sannheten den at boligen plutselig oppleves som altfor stor og upraktisk. Hva skal dere egentlig med to ekstra soverom? Det ender som regel med å bli lagringsplass for alt du ikke bruker til daglig. Seniorbo er fusjonert med Byggholt, og spesialiserer seg på å bygge kvalitetsboliger med livsløpsstandard.
Det er et godt marked. Vi har lange ventelister selv før spaden er satt i jorda, forteller prosjektleder i Seniorbo Jan Fagerheim. For tiden har de et prosjekt på gang i Bergensveien 19 på Grorud.

Frihet og nærhet

Tenk deg et boligområde med nedre aldersgrense på 55 år. Altså ingen hjemme-alene-fester eller gråtende spedbarn. Området er tilrettelagt både ute og inne slik at det skal være enkelt å ta seg frem selv om du ikke er like sprek som i dine yngre glansdager.
Vi legger veldig vekt på at det skal være trappefri atkomst ute og inne, samt heis direkte fra garasjekjeller til boligplan. Dessuten er det lave terskler og plass til å komme rundt med rullestol. Også til terrasse og balkong skal det være enkelt å komme seg, man skal nå alle dørhåndtak og så videre, forteller Lise Wiik i Byggholt. I tillegg legger Seniorbo vekt på sentral beliggenhet i forhold til matbutikker, legesenter, post og bank og andre nødvendigheter. Tomta i Bergensveien ligger for eksempel rett ved Grorud nærsenter samt buss og t-bane.
Det har vært grundig kartlegging i forkant av konseptet livsløpsstandard.
Det er viktig å vite hva målgruppen ønsker av boligen sin. 55 pluss er mer hjemme på formiddagen og derfor har vi lagt vekt på å tilrettelegge for naturlige møteplasser i sameiet, sier Wiik. I den forbindelse blir det bygd en stor lobby eller en slags felles stue med tilhørende sittegrupper. Det blir tilrettelagt for en hyggelig uteplass med møbler og plass til grill. Dessuten finnes det en gjesteleilighet som kan benyttes til nabokaffe eller til barnebarn eller andre besøkende.
Det gjør det lett å møtes i en uformell setting. Vi opplever at denne aldersgruppen er veldig fornøyd med dette. Naboskap er viktig for dem som bor her, sier Wiik.

Aktiviteter

Ifølge Wiik er det mange som er opptatt av hvem naboen er og ønsker å knytte vennskap, eller i hvert fall gjøre noe hyggelig sammen med andre.
Det er aldri noe problem å få folk til å stille opp på aktiviteter. En har en høvelbenk, en annen har vært snekker og en tredje vil lære, og dermed er det gjort, forteller Wiik. Det er likevel sånn at noen har behov for litt starthjelp.
Vi leier en aktivitør i en tre måneders periode og så tar eventuelt sameiet over, sier Wiik. Aktivitøren kartlegger hva de enkelte ønsker å være med på og organiserer så kaffekos, turer, utflukter, hobbykvelder og hva det nå måtte være at naboskapet er interessert i.
Våre kjøpere trives som plommen i egget og vi leter stadig etter flere egnete tomter, avslutter Lise Wiik.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.