RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Boligmarkedet er ikke unormalt


En 3-roms leilighet i Ammerudhellinga 39 ble nylig solgt for prisantydningen på kr 1.350.000,-. Foto: Eiendomsmegler1 Groruddalen
En 3-roms leilighet i Ammerudhellinga 39 ble nylig solgt for prisantydningen på kr 1.350.000,-. Foto: Eiendomsmegler1 Groruddalen
Boligsalget er mer enn halvert i Oslo fra november 2007 til samme måned i år, men prisene holder seg overraskende bra siste måned.

VÅRE BYDELER: Boligprisene i Oslo falt med 2 prosent (ikke sesongjustert) i november, viser tall fra Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF).
November er tradisjonelt ikke noen god måned å selge bolig i, og spesielt i lys av dette er tallene betydelig bedre enn mange hadde fryktet.
Mens delte boliger og leiligheter fikk et prisfall på 2 prosent, stod prisene på eneboliger stille i november. Boligprisene i Oslo har sunket med 3 prosent fra november 2007.

Lys i mørket

Prisene for leiligheter synker mest på Grorud og Søndre Nordstrand med 4 prosent siste måned, mens Nordre Aker holder seg best i pris med en nedgang på bare 1 prosent.

Statistikken viser i tillegg at omsetningen i hovedstaden stuper. Antall solgte leiligheter i bydelene Alna, Bjerke, Grorud og Stovner gikk ned fra 292 i november i fjor til 109 samme måned i år, og er dermed mer enn halvert det siste året.

Daglig leder Hans Anders Skjølberg i Eiendomsmegler1 Groruddalen, er ikke bekymret.

Vi har omsatt i kroner og øre for det samme som i november i fjor. Markedet er tregere og omsetningen tar lengre tid, men 2008 er et bedre år for oss totalt sett, sier han.

Skjølberg synes heller ikke det er noe unormalt i det som skjer nå.

Prismessig har det gått noe ned, men det har også gått opp 30 prosent på kort tid. Boligmarkedet i år er ikke unormalt, det var det derimot 2006 og deler av 2007, sier han.

Skjølberg innrømmer likevel at markedet har kjølnet betraktelig.

Det blir en krisemaksimering, og da stopper ting opp. Bankene har vært tilbakeholdne med å gi lån, men jeg har inntrykk av at det har blitt litt bedre nå, sier han.

Ber regjeringen svinge seg

Og flere banker tilbyr nå en effektiv boliglånsrente på under 6,7 prosent. For bare fire uker siden lå rentenivået over et halvt prosentpoeng høyere.

Hvis boligrenta går ned mot 4 eller 3,5 prosent vil det helt klart påvirke folks økonomi, men det forutsetter at folk ikke mister jobben. Jeg håper regjeringen svinger seg litt kjappere enn de har gjort til nå, og sørger for at folk beholder arbeidsplassene sine, sier Skjølberg.

På landsbasis sank boligprisene med 2,4 prosent i november. Korrigert for sesongvariasjoner sank prisene med 1,4 prosent.

I følge statistikken tar det nå gjennomsnittlig 38 dager å selge en bolig. Det er tre dager mer enn i oktober og ti dager mer enn november i fjor.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere