*Nettavisen* Nyheter.

Boligprisene normaliserer seg

Illustrasjonsfoto: Arkiv

Boligprisene falt med 0,1 prosent sesongjustert i desember. Det er mindre enn de fleste hadde ventet.

NORDRE AKER: Boligprisene er nå i snitt 8,8 prosent lavere enn for et år siden. Tilsvarende tall for Nordre Aker er derimot bare 2 prosent.

Det viser boligprisstatistikken for desember, som er utarbeidet av Econ Pöyry for Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF), Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff) og Finn.no.

Trend?

DnB Nor Markets forventet i forkant et sesongsjustert prisfall på 1,4 prosent. I november falt boligprisene med 1,4 prosent, mens fallet var på hele 2,9 prosent i oktober. I lys av dette holdt boligprisene seg svært godt i desember.

Jeg tror prisene vil flate ut. Vi har i hvertfall fått flere henvendelser i desember. Renta er satt ned, og folk er mer positive og vil handle, sier daglig leder Amit Sharma i Postbanken Eiendom på Bryn.

Han understreker imidlertid at desember er en måned hvor det er færre boliger på markedet, og at statistikken kan være preget av dette.

Folk tror vi har nådd bunnen, sier Sharma, som likevel innrømmer at det er vanskelig å spå om framtiden.

Lavt fall i Nordre Aker

I Oslo, som i resten av landet, er det eneboliger som gjør det dårligst med et prisfall på to prosent siste måned, mens gjennomsnittsprisen for leiligheter var en prosent lavere enn i november.

I Nordre Aker har prisene på leiligheter falt med kun 2 prosent det siste året. Dette er et av de laveste prisfallene i Oslo, kun slått av Bydel Vestre Aker. Størst nedgang hadde Bydel Gamle Oslo, med et prisfall på hele 8 prosent sammenlignet med desember 2007.

Fra november til desember i 2008 sank priene på leiligheter i Nordre Aker med 1 prosent, i tråd med gjennomsnittet for hele Oslo.

Økt omsetningstid

Det tok litt lengre tid å få solgt boligen sin i desember enn måneden før, og omsetningstiden i Oslo økte fra 28 til 33 dager i løpet av perioden. Statistikken viser likevel ikke nødvendigvis den faktiske salgstiden, siden annonser tas inn og ut av Finns system.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.