Bommen må bli

Bjørn Pedersen og Kjell Widerøe vil beholde Lofthusbommen. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Bjørn Pedersen og Kjell Widerøe vil beholde Lofthusbommen. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Lofthus hageby vel vil beholde den hærverksutsatte bommen, og håper samferdselsetatens kameraer vil stoppe vandalene.

LOFTHUS: Nordre Aker Budstikke møter Bjørn Pedersen, lederen i Lofthus hageby vel, og medlem og nabo Kjell Widerøe ved bommen mellom Frennings vei og Årrundveien. De har fulgt debatten i kjølvannet av at den sterkt hærverksutsatte bommen igjen ble utsatt for ødeleggelser for tre uker siden.

Styret i Lofthus hageby vel er enstemmige i at bommen må bli værende, sier Pedersen.

Velet han leder har 300 medlemmer, og selv er Pedersen en av de nærmeste naboene til bommen. Han har inntrykk av at det er ungdommer på vei fra fest som står bak hærverket.

Jeg hører ofte støy fra passerende ungdommer på natterstid og i helgene, og morgenen etter er bommen ødelagt, sier Pedersen. Det er synd at disse ødelegger for alle, sier han.

Trafikkbelastning

Andre naboer vi møter ved bommen bekrefter Pedersens teori om ungdomshærverk. En skal ved flere anledninger ha observert biler med ungdom som har kjørt opp til bommen, bøyd eller sagd den av, og forsvunnet igjen.

Så de kommer nok utenfra, sier naboen, som selv ikke ønsker å stå frem i avisen.

Bommen skal også ved noen anledninger ha blitt dratt over ende med bilkraft. Pedersen og Widerøe syns det er ille med utgiftene til reparasjon av bommen. Samferdselsetaten har anslått at de vil ha brukt 100.000 kroner i år om hærverket fortsetter i samme skala.

Den bomarmen som er der nå er aluminium og er lett å bøye. Det burde heller vært satt opp et stålrør. Det hadde tålt mer og ikke vært så lett å bøye, særlig om bomarmen også hadde vært kortere. Det hadde i tillegg gjort passeringen enklere for syklister, sier Pedersen.

De mener trafikkbelastningen i om,rådet øker betraktelig de gangene bommen er ute av drift.

Dessuten er ikke veiene her dimensjonert for økt trafikkbelastning. Veiene er samle og tidvis uoversiktlige, sier Widerøe.

De reagerer også på at det skal være omsatt private bomåpnere i nabolaget. Nå håper de to at overvåkingskamera vil virke preventivt i fremtiden.

Men det er en fordel om veien blir bedre opplyst, ikke minst for kamerats skyld, sier Pedersen.

Kamera på vei

Per Laudal, overingeniør i Samferdselsetaten bekrefter at kameraet er på vei opp. Sannsynligvis vil det være på plass allerede denne uken.

Men vi har ingen planer om å sette opp belysning i første omgang. Kameraet har en nattfunksjon, så det skal fungere greit med det eksisterende lysforholdene, sier han.

Laudal fastholder at Samferdselsetaten vil se an effekten av kameraet før det vurderes bom i annet materiale. At det skal være "piratåpnere" i omløp, kjenner han ikke til.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.