RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Ragnhild Nilsen og grunnlegger av Sekem, Ibrahim Abouleish fra Egypt. Abouleish har lenge jobbet for biodynamisk jordbruk og Fairtrade. Nilsen har samarbeidet med Sekem om å gjøre prosjektet mer kjent i Scandinavia.
Ragnhild Nilsen og grunnlegger av Sekem, Ibrahim Abouleish fra Egypt. Abouleish har lenge jobbet for biodynamisk jordbruk og Fairtrade. Nilsen har samarbeidet med Sekem om å gjøre prosjektet mer kjent i Scandinavia. Foto: Foto: Wenche Loftu

Bomullsgründeren fra Ekeberg

Hadde du turt å pantsette huset for en bedre verden?

EKEBERG: Det var akkurat det Ragnhild Nilsen, bosatt på Ekeberg, gjorde da hun for fire år siden bestemte seg for å slå et slag for en mer etisk bomullsproduksjon.

Bakgrunnen

Ragnhild Nilsen, utdannet lektor med master i psykologi, har jobbet i næringslivet i en årrekke som forfatter og coach. Hun har tolv bokutgivelser om ledelse og selvutvikling bak seg.

– I jobben min reiser jeg mye og snakker om etisk ledelse. Og da bor jeg en del på hotell, sier hun. Det var hotellhåndklærne som satte i gang ideen. Nilsen forklarer:

– En stor del av verdens bomullsproduksjon er avhengig av giftige sprøytemidler. Disse tar livet av tusenvis av mennesker hvert år og trenger ned i grunnvannet. Det slo meg at her lever jeg privilegert og kan bo på hotell som har håndklær som kanskje har tatt livet av noen. Da bestemte jeg meg for å gjøre noe for bomullsindustrien.

Ble bomullsrevolusjonær

Det skulle være vanskelig å få de store selskapene til å lytte. Løsningen ble å ta saken i egne hender. Hun pantsatte huset på Ekeberg og bestille 30 tonn bomull fra Egypt. Dette ble til 55 000 håndklær. Hvordan?

Nilsen fant raskt frem til egypteren Ibrahim Abouleish, grunnlegger av Sekem som jobber for biodynamisk jordbruk og fair trade. Samarbeidet mellom Abouleish og Nilsen ble starten på venneforeningen Sekem Skandinavia. Og Ragnhild Nilsen igangsatte verdens første produksjon av Fairtrade biodynamiske håndklær fra Egypt. Hun bestilte biodynamisk dyrket bomull fra Sekem, som hun satte i produksjon i Sekems bedrifter. Håndklærne er Demeter og Fairtrade sertifisert og selges med suksess på det norske markedet.

– Nå har jeg bare 4000 håndklær igjen så det har gått veldig bra, sier Nilsen som nå håper å få inn profesjonelle aktører som kan ta over stafettpinnen.

Priset for innsatsen

Innsatsen til Ragnhild Nilsen har ikke gått upåaktet hen.

I 2010 ble hun belønnet med Culturaprisen. Prisen på 25 000 kroner deles ut av Cultura Banks for å spre et mer helhetlig og sosialt ansvarlig syn på penger og økonomi.

– Det var veldig hyggelig å oppleve at man blir sett og hørt. Pengene gikk selvsagt rett til venneforeningen Sekem Scandinavia, avslutter Ragnhild Nilsen. Les mer om prosjektet på sekemscandinavia.com

 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere