Gå til sidens hovedinnhold

Bønder i by'n med syk mat på programmet

Med bakgrunn i Gildeskandalen og medias oppslag om mat og bakterier, inviterte Alna Nei til EU til åpent kafémøte.

Haugerud: Chung Hua Hus i Haugerud senter var ikke fylt til trengsel lørdag formiddag. De som hadde møtt fram fikk høre en munnrapp og engasjert innleder. Svein Guldal, eplebonde og styremedlem i Norges bondelag, holdt seg til dagens tema: Bønder i by`n og syk mat hvor skal det ende?

Nye bakterier

- Død og pine. Ingen vet hva som skjer. Vi har fått nye bakterier som trives i kjøleskapet ved 2-4 grader, og vi har fått bakterier som også trives i fryseboksen. Det siste er at vi har fått sinte bakterier i spekematen, sier Svein Guldal.
Han legger til at det var enklere før i tida. Ikke minst var vi flinkere med kjøkkenhygienen.
Han mente også at EØS-avtalen fra 1994 medførte at vi får en langt senere varsling når smittestoffer først finner veien til mat.
Som ihuga EU-motstander kom han også med tungt skyts mot de store kjedenes inntreden i vår hverdag.
- Billig mat har dårligere kvalitet og matvareberedskapen blir lik null, tordnet eplebonden.

Ungdom og bygda

- Bygda trenger kompetent ungdom. Vår utfordring blir å legge forholdene til rette og skape nye arbeidsplasser innen nye næringer, sier Svein Guldal.
Han tok for seg ny og miljøvennlig energi og muligheten for "grønn omsorg". Omsorg for andre mennesker knyttet opp til gårdsdrift og nærheten til dyr.
Svein Guddal holdt på en times tid før de frammøtte kunne komme med spørsmål.
Det skal sies at han på sparket tok på seg innledning til emnet om smitte og mat da en av innlederne meldte forfall.
Spørsmålene endte opp i en samtale om alle de andre næringer som hadde sine inntekter fra norsk jordbruk og hva dette betydde for samfunnet.
Som seg hør og bør fikk innlederen blomster av lederen for Alna Nei til EU.

Reklame

Rekordlav pris på Garmin-favoritt